Četvrtak, 21 listopada, 2021

Devet razloga da jedete banane

Nemojte propustiti

banana

Možda će vam zazvučati čudno, ali postoje određeni problemi koje banane rješavaju bolje od tableta. Banana nije samo ukusna, već je i dobra za zdravlje jer obiluje vitaminima, proteinima i brojnim drugim nutrijentima.

Nedavne studije pokazale su da banane povećavaju i snagu te dobro utječu na mjesečnicu. Ovih 10 problema će banane riješiti bolje od tableta:

1. Energija – Banana će vam pružiti dodatnu energiju odmah nakon što je pojedete i to je razlog zašto ih jedu sportisti.

2. Stres – Odlična je za smanjenje stresa. Sadrži aminokiseline koje nas drže smirenima i sretnima. Kalcij i magnezij, kojima je bogata, zaštitit će nas od depresije.

3. Krvni pritisak – Dobra je za srce jer sadrži visok nivo kalcija, a vrlo malo soli, pa time pomaže reguliranju visokog krvnog pritiska.

4. Pamćenje – Jedna banana dnevno dobro će utjecati i na pamćenje.

5. Željezo – Dobra je i za anemiju jer sadrži dosta željeza, koje povećava nivo hemoglobina u krvi.

6. Hormoni – Regulira nivo hormona u organizmu.

7. Nivo glukoze u krvi – Posjeduje vitamine koji održavaju nivo glukoze u krvi, a posebno kod trudnica. Također, smanjuje jutarnju mučninu.

8. Želučana kiselina – S obzirom na visoku hranjivu vrijednost, može kontrolirati kiselinu u želucu. Banana stvara i poseban sloj u želucu koji smanjuje šansu da dobijete čir.

9. Dobra je za stolicu – Zbog velike količine vlakana jedna banana ujutro će spriječiti probleme sa stolicom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo