Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

DF uoči konsultacija sa Schmidtom: Imamo rješenje koje su ranije podržali SDP i SDA

Nemojte propustiti

Demokratska fronta namjerava da sa prijedlogom upozna Visokog predstavnika u BiH Christana Schmidta, iako je DF i ranije OHR-u u više navrata dostavljao ovaj prijedlog.

Demokratska fronta će ukoliko bude pozvana na konsultacije sa Visokim predstavnikom, obzirom da poziv još nije došao, a jeste strankama koje imaju tek jednog zastupnika u državnom parlamentu, i po treći put predložiti prijedlog izmjena Ustava i izbornog zakona.

– DF je to učinio i u februaru 2020.godine, a zatim je u toku prošle godine Dženan Đonlagić kao član Interesorne radne grupe ponovo predložio iste izmjene Ustava i izbornog zakona koje je podržala većina probosanskih stranka.

Isti prijedlog dostavljan je i tokom pregovora koje je vodio specijalni izaslanik SAD-a za izmjenu izbornog zakona BiH.

– Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz HDZ-a i SNSD-a onemogućili su tokom 2020. godine da se ovaj prijedlog nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, te da se o njemu glasa, a nije poznato kako se o istom izjasnio Palmer.

Demokratska fronta namjerava da sa prijedlogom upozna Visokog predstavnika u BiH Christana Schmidta, iako je DF i ranije OHR-u u više navrata dostavljao ovaj prijedlog.

– Jedna od temeljnih odrednica prijedloga DF-a, kada je riječ o funkcionalnosti FBiH jeste prijedlog o smanjivanju uloge, odnosno ovlasti doma naroda na mehanizam zaštite vitalnog interesa, a u prijedlogu je taksativno navedeno na koje segmente se pitanje vitalnog interesa odnosi.

Amandmanima na Ustav BiH se sprovode sve presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

– Prijedlog je i u skladu s Mišljenjem Evropske komisije, rezolucijom Evropskog parlamenta, a ranije su ga podržali predstavnici Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije u državnom parlamentu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo