Petak, 24 ožujka, 2023

Dignut nivo opasnosti zbog Fukušime

Nemojte propustiti

Zbog nemogućnosti da se sanira curenje radioaktivne vode iz oštećene nuklearke Fukušima Japan povećao klasifikaciju opasnosti podigavši je na viši nivo.

Japanska nuklearna agencija saopštila je danas da je ozbiljno zabrinuta da bi moglo da dođe do novog curenja visoko kontaminirane vode, te je predloženo da se klasifikovanje curenja podigne sa nivoa jedan, koji označava “anomaliju”, na nivo tri koji označava “ozbiljan radioaktivni incident” na Međunarodnoj skali nuklearnih incidenata.

Nakon konstantnih informacija da iz nuklerane elektrane, koja je teko oštećena u zemljotresu i cunamiju koji su pogodili Japan u martu 2011, curi radioaktivna tečnost koja, između ostalog, završava u okeanu, ali i otkrića jezera od 300 t radioaktivne vode, juče je otkriveno da je i iz jednog na brzinu napravljenog kontejnera za skladištenje radioaktivne vode došlo do curenja kontanimirane vode, prenijela je agencija Rojters.

Fukushima-007Primjera radi, podsjećaju Raša tudej i Rojters, otkriće jezera sa 300 tona radioaktivne vode okarakterisano je na Međunarodnoj skali nuklearnih incidenata brojem jedan, što znači “anomalija”.

Agencije podsećaju i da je ovo podizanje nivoa opasnosti od nukleranog incidenta prvi put od kako Fukušima pokušava da sanira oštećena i probleme u toj nuklearki nastala nakon zemljotresa i cunamija.

Inače, najviši nivo je sedmi nivo, koji je bio primenjen samo dva puta: u katastrofi u Černobilju 1986 i prilikom topljenja reaktora u Fukušimi 2011. Treba reći i da prema Međunarodnoj agenciji za nukleranu energiju svako povećanje nivoa na skali opasnosti od nuklearnog incidenta znači i desetorostruko povećanje radijacije.

(B92)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Arifhodžić reagovao povodom ‘još jedne zlonamjerne izjave Ambasade Ruske Federacije u BiH’

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića stiglo nam je pismo koje u nastavku prenosimo u cijelosti i...

Možda vas zanima i ovo