Petak, 14 svibnja, 2021

Dijamant dobio poklon pred utakmicu: Zlatko Lagumdžija uručio Edinu Džeki diplomatski pasoš

Nemojte propustiti

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija uručio je danas, 5. juna 2013. godine u Ministarstvu vanjskih poslova BiH diplomatski pasoš ambasadoru UNICEF-a u BiH, nogometnom reprezentativcu naše zemlje Edinu Džeki.

040122fec8ee2358b90ff9a458528f54 (1)Tom prilikom dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer je u prilici da ambasadoru UNICEF-a u BiH, dobitniku ovogodišnje Šestoaprilske nagrade i osobi koja svojim veoma aktivnim sportskim i društvenim angažmanom permanentno doprinosi jačanju i očuvanju ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu uruči diplomatski pasoš, te Edinu Džeki zaželio puno uspjeha i sreće u budućem radu.

Odluku o dodjeljivanju pasoša dr. Lagumdžija je donio na osnovu odredbe člana 8. Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša i viza kojim je propisano da se „diplomatski pasoš izdaje i licima za koje ministar vanjskih poslova smatra da je to potrebno radi obavljanja poslova ili funkcije od interesa za Bosnu i Hercegovinu”.

Ovom prilikom dr. Lagumdžija je rekao: “Ovo je jedini slučaj u kojem sam kao ministar inostranih poslova iskoristio diskreciono pravo za izdavanje diplomatskih pasoša i lično mi je izuzetno drago da sam to pravo iskoristio za Edina Džeku, što bi trebalo da bude princip i za ubuduće kad je riječ o osobama koje trebaju da nose diplomatski pasoš naše zemlje”.

“Za nekoliko dana selekciju Bosne i Hercegovine će predvoditi jedan diplomata i uvjeren sam da će ispuniti naša očekivanja na terenu”, dodao je dr. Lagumdžija.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo, što mi je Ministarstvo ukazalo čast i, kao sportisti, odnosno fudbaleru, dodijelilo mi diplomatski pasoš.

Trudiću se da u budućnosti opravdam ukazano povjerenje i da državu BiH predstavljam u najboljem svijetlu u poslu koji najbolje obavljam – na zelenom terenu.

Iskoristio bih i priliku da lično zahvalim ministru Zlatku Lagumdžiji, koji je u meni prepoznao čovjeka koji zaslužuje ovakvu čast.

Sretan sam što sam prvi sportista sa diplomatskim pasošem i s ponosom ću ga nositi”, kazao je Edin Džeko, najbolji strijelac nogometne selekcije BiH svih vremena.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo