Subota, 2 prosinca, 2023

Dijaspora u Bosnu i Hercegovinu poslala najviše novca do sada

Preporučeno

Nije neuobičajeno s vremena na vrijeme čuti vijest kako su u Bosnu i Hercegovinu stigle milijarde maraka doznaka iz inostranstva. Vlast se obično hvali tim brojevima kroz koje se želi pokazati koliko je ustvari jaka bh. dijaspora i kako na taj način “ulaže” novac u državu.

Bh. iseljenici diljem svijeta tradicionalno su jako široke ruke kada je riječ o novcu koji u gotovini šalju svojim porodicama u matičnoj zemlji.

Analitičari tvrde da doznake dijaspore “popravljaju socijalnu sliku” i doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije, piše Večernji list BiH.

Procjene su da doznake iz inostranstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja zapadne Evrope (Njemačka), zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

Uprkos procjenama da će doznake iz inostranstva s godinama padati, izgleda da za sada to nije slučaj. Naime, u BiH je sve manje stanovništva pa samim tim i manje onih kojima je pomoć potrebna s obzirom na to da su se stotine hiljada građana iselile na Zapad.

Upravo se čita:  Poskupljenje u najavi? Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdjevanja električnom energijom

Ipak, sudeći po službenim podacima, dijaspora i dalje na životu drži građane BiH. Premda se očekivalo kako će zbog pandemije koronavirusa doznake iz inostranstva biti skromnije, one su porasle. Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni tekući transferi u prošloj godini iznosili su nešto više od četiri milijarde maraka, dok je godinu ranije taj iznos bio veći od tri milijarde maraka.

– Razlozi povećanja doznaka iz inostranstva, odnosno privatnih novčanih transakcija leže u boljem imovinskom stanju građana koji su od ranije u dijaspori te sve većem broju migranata iz BiH u inozemstvo koji počinju dostavljati novac u zemlju – naveli su u Centralnoj banci BiH.

Dodali su da je po osnovi mirovina iz inostranstva u zemlju stiglo nešto više od milijardu maraka. Od 2008. godine, kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inozemstva su počele padati i taj trend su imale sve do 2012. godine, od kada se počinju postupno oporavljati. Raniji podaci Centralne banke BiH pokazuju da je novčana pomoć iz inostranstva građanima u BiH rasla te da je tek 2017. godine uspjela dostignuti razinu iz 2007., odnosno dijaspora je tada poslala 2,51 milijardu maraka.

Upravo se čita:  Snijeg i vjetar: U BiH na snazi žuti meteoalarm

Godine 2019. stiglo je rekordnih 2,95 milijardi maraka po osnovi novčanih doznaka. U 2020. godini dio iseljenika, što zbog nižih prihoda, što zbog gubitka radnih mjesta ili straha od neizvjesne budućnosti, nije bio u mogućnosti potpomagati svoje porodice u BiH onako kako je to do tada činio. Naime, 2020. godine iseljeništvo je poslalo 2,5 milijardi maraka, a što je za gotovo 435 miliona maraka manje nego godinu prije i najmanji iznos koji je stigao u posljednje četiri godine. Pad je primjetan u tri tromjesečja.

U drugom je iseljeništvo poslalo 197 mil. KM manje nego u istom razdoblju 2019. godine. U trećem i četvrtom tromjesečju lani taj iznos bio je za gotovo 242 mil. KM manji nego godinu prije u istom razdoblju.

Upravo se čita:  Komšić: Predsjedništvo će raspravljati o navodima o postojanju terorističkih ćelija i ruskih kampova u BiH

DOPRINOS EKONOMIJI

Kada je riječ o značaju iseljeništva za ekonomsku situaciju u BiH, ekonomisti su složni kako njegove doznake imaju izniman utjecaj na novčane tokove, a uz izravne novčane doznake, iseljeništvo sudjeluje u domaćim ekonomskim kretanjima i kroz potrošnju tokom boravka u domovini, ali i trgovinu te kupnju nekretnina.

Nije neuobičajeno s vremena na vrijeme čuti vijest kako su u Bosnu i Hercegovinu stigle milijarde maraka doznaka iz inostranstva. Vlast se obično hvali tim brojevima kroz koje se želi pokazati koliko je ustvari jaka bh. dijaspora i kako na taj način “ulaže” novac u državu.

Međutim, koliko god se doznake željele prikazati kao nešto pozitivno, one su porazna činjenica koja upućuje na druge negativne fenomene, izražene posebno posljednjih godina, a to su iseljavanje bh. građana te nizak standard stanovništva u BiH koji su ovisni o novcu koji im šalje rodbina kako bi preživjeli. Bh. dijaspora tradicionalno pridonosi ekonomiji BiH s više od 10% BDP-a godišnje.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Hrvatski ‘Scout’ nastavlja sa zapljenom: Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova o 3,3 miliona metaka!

Hrvatska firma Scout izuzela je u četvrtak iz kasarne Oružanih snaga BiH u Kozlovcu kod Tuzle 26 topova ZIS...

Možda vas zanima i ovo