Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Dijelovi Prijedora opet pod vodom

Nemojte propustiti

Kiša koja od jutros pljušti u Prijedoru napravila je probleme u nekoliko gradskih naselja.

U centru su se začepili šahtovi pa su raskrsnice pod vodom. Propustili su i odvodi ispred Medicine rada gdje je poplavljen podrum u kome je nekoliko ordinacija, a na Pećanima se ispred pojedinih zgrada, može samo u čizmama. Ipak, najgore je u Rasavcima. Odvodni kanali nisu izdržali pred naletom bujice.

Voda je okovala nekoliko domaćinstava. U kuće još nije prodrla, a mještani strahuju od noći i nove kiše. Poplavljene su i proizvodne hale jedne privatne kompanije u istom naselju. Njima su pomogli vatrogasci koji obilaze grad. Obećavaju da će dežurati i pomoći gdje god bude trebalo.

” Počele su stizati dojave pa idemo sad na sljedeći teren da vidimo kakvo je stanje i šta možemo da uradimo. Dežurstvo je 24 časa uvijek, sad je pojačano. Ekipe su na terenu i radimo”, kaže Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor.

Čim zapada zabrinuti su i u Kostajnici. Sinoć su vidjeli da bi potok Tavija mogao da izlije pa je načelnik opštine naredio da se bagerima prokopa i proširi korito. To je spasilo dio grada koji i pri manjim kišama bude poplavljen.

” Mi smo to sinoć očistili i sredili. Gledajte, mi moramo da intervenišemo da se ove jeseni spasimo od poplava”, rekao je Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.

U pripravnosti su u Novom Gradu. Iz tamošnje Civilne zaštite poručuju da prate situaciju zbog mogućeg porasta vodostaja Une i Sane. Mještanima gradiškog Senjaka nije problem vodostaj, ali jesu fekalne vode koje su se izlile u podrume nekoliko poslovnih i stambenih objekata. Uključene su crpne pumpe pa se nadaju da će, ako kiša uskoro prestane, brzo sanirati štetu. Međutim, barem za još dva-tri dana, meteorolozi nemaju dobre vijesti.

” Upravo zbog tih jačih padavina koje se dešavaju kod nas na zapadu, i kiša koja pada ovih dana u HR i SLO stoji upozorenje za taj region, za zapadnbe krajeve, posebno za sliv Une i Sane”, kaže meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS.

I Hercegovina će biti na udaru jake kiše. Tamo je moguće izlijevanje bujičnih potoka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo