Utorak, 18 siječnja, 2022

Đikić potvrdio da se omikron širi 2,5 puta brže od delte, ali i otkrio ono što svi čekamo: Šta će se sa pandemijom desiti u ovoj godini?

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Ulazimo u treću godinu pandemije, a Đikić smatra da se nazire svjetlo na kraju tunela.

-Tačno je, omikron se širi čak 2,5 puta brže od delta varijante koronavirusa. Međutim, pozitivna stvar je da ima blaže simptome, više zahvaća gornji dio respiratornog trakta ne pluća i to omogućava brže širenje kroz populaciju, a manji napor na zdravstveni sistem. U zemljama gdje je manje cijepljenih tamo su teže kliničke slike i puno veća opterećenost samog sistema, izjavio je za BHRT Ivan Đikić, molekularni biolog.

Na pitanje koliko vakcinacija, pogotovo booster dozom, može biti jaka zaštita, i trebaju li se trećom dozom vakcinisati i oni koji su prebolovali koronavirus i vakcinisali se sa dvije doze, Đikić kaže: “Preporuka je na temelju naučnih podataka, da se svi koji su u zadnjih tri mjeseca primili zadnju dozu ili prebolili koronavirus dodatno se cijepe. Booster doza djeluje značajnije i štiti protiv omikron varijante.”

Na pitanje da li kombinacija različitih vrsta vakcina ima dobar učinak na stvaranju imuniteta, on je rekao:

-Sinopharm ima najslabiji učunak. Onda imate adenoviruse kao što je Sputnik i AstraZeneca, oni imaju malo jači učinak, a najznačajniji učinak ima Pfizer što je zanimljivo, dok Moderna ima najduži imunološki odgovor i na delta i na omicron varijantu koronavirusa. Kombinacija vakcina stvara malo širolikiji imunološki odgovor, dodao je Đikić.

Ulazimo u treću godinu pandemije, a Đikić smatra da se nazire svjetlo na kraju tunela.

-U jednoj godini preko cjepljenja uspjeli smo dosta kontrolisati ovaj virus da ne uzrokuje povećanu smrtnost i povećanu hospitalizaciju u našim bolnicama. Čini mi se da će u 2022. godini doći do toga da pandemija postane endemija.

Širom Evrope uvode se restriktivne mjere kao što je zatvaranje, ograničavanje skupova, nošenje maski na otvorenom. U Bosni i Hercegovini još nema pooštravanja mjera. Na pitanje koliko je ovo dobar pristup, biolog je odgovorio:

-Sve zemlje koje se igraju na taj način imaju visoku stopu smrtnosti i to je nedopustivo. Želim poručiti političarima da je važnije zaštititi jedan ljudski život, nego se hvaliti sa liberalnim mjerama i dopuštati nepravilno ponašanje građana.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo