Subota, 4 prosinca, 2021

Dioničari traže da Bill Gates ode iz Microsofta

Nemojte propustiti

Dok je izvršni direktor Microsoft-a, Steve Ballmer, bio pod višegodišnjim pritiskom da unaprijedi djelovanje kompanije i cijene dionica, ovo je prvi put da dioničari na meti imaju Gatesa, koji je ostao jedna od najpoštovanijih i najuticajnijih ličnosti u svijetu tehnologije. Predstavnici Microsofta odbili su da komentišu ove navode.

Nema indikacija da bi Microsoftova zajednica podržala želje trojice investitora koji zajedno posjeduju pet posto dionica, tvrdi izvor. Zatražili su da identitet investitora ostane skriven, jer je riječ o privatnoj diskusiji.

Gates posjeduje 4,5 posto kolača 277 milijardi američkih dolara i najveći je pojedinačni dioničar.

Trojica investitora tvrde da Gatesovo prisustvo efektno blokira usvajanje novih strategija i da će ograničiti moć novog izvršnog direktora da napravi održive promjene.

Gates je bio vlasnik 49 posto Microsoft-a prije nego što je kompanija postala javna 1986. godine, od kada prodaje 80 miliona Microsoft-ovih dionica godišnje, što bi ga, ukoliko nastavi tako, dovelo do trenutka u kojem više ne bi imao finansijskog uloga u kompaniji do 2018. godine.

Gates je umanjio svoju ulogu postavivši Ballmera za izvršnog direktora 2000. godine, te je prestao raditi svakodnevno u kompaniji 2008. godine. Fokusirao se na Fondaciju Bill&Melinda Gates, koja vredi 38 milijardi dolara.

Bill-Gates_2012907b

(ITvesti.info)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo