Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Diplomatski fijasko Hrvatske u Briselu: Lobiranjem su pokušali ispuniti Čovićeve želje, ali Europsko vijeće je odbilo njihov prijedlog

Nemojte propustiti

Prijedlog predstavnika Hrvatske nije prihvaćen od strane Europskog vijeća, te je na taj način očigledno pokazano da i EU, poput SAD-a, smatra kako se izbori u BiH mogu održati ove godine uprkos tome što dogovor oko izmjena Izbornog zakona nije postignut

Europsko vijeće će danas održati sjednicu, na kojoj će biti govora i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Planirano je da zaključci u vezi sa ovim pitanjem budu objavljeni do kraja dana.

Međutim, veoma važan detalj za sve građane BiH dogodio se prije početka sjednice Europskog vijeća. Naime, hrvatski predstavnici tražili da se u zaključke uvrsti i tačka na osnovu koje se poziva na odgađanje izbora u BiH sve dok se ne postigne dogovor oko izborne reforme.

Prijedlog predstavnika Hrvatske nije prihvaćen od strane Europskog vijeća, te je na taj način očigledno pokazano da i EU, poput SAD-a, smatra kako se izbori u BiH mogu održati ove godine uprkos tome što dogovor oko izmjena Izbornog zakona nije postignut, piše Klix.

Susjedna zemlja je, na ovaj način, po ko zna koji put potvrdila svoje miješanje u unutrašnja pitanja BiH, samo im to ovog puta nije pošlo za rukom.

Hrvati su bili uspješniji u kontekstu EU dokumenta “Strateški kompas”, kada su svojim djelovanjem uspjeli izlobirati da se u dokument stavi pojam “konstitutivnosti” vezan za Bosnu i Hercegovinu.

Taj potez je, podsjećamo, naišao na neodobravanje Nizozemske, Njemačke, Belgije i Luksemburga, koje smatraju kako je taj princip diskriminirajući.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Muškarac pravio probleme u PIO-u: Službenicima poručio da su nepismene budale

Navodno, Č.A. (59) je došao u poslovnicu PIO-a kako bi dobio uvjerenje o podacima iz evidencija, ali prema riječima...

Možda vas zanima i ovo