Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO odgovorio Željki Cvijanović: “Federacija BiH ne duguje manjem bh. entitetu ni jednu marku!”

Nemojte propustiti

– Problem u priči iz RS-a o penzijama je što oni zanemaruju najbitnije činjenice, a to su da nije bilo entiteta u vrijeme kada su tim ljudima rješene penzije, kao ni kad su te penzije zarađivali, da entiteti nemaju međunarodni pravni subjektivitet da bi se primjenjivali obračuni kao u međudržavnim sporazumima, te da RS i FBiH imaju spomenuti Sporazum, koji jasno propisuje da se te penzije isplaćuju kako je objašnjeno – kazao je direktor  Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, reagirala je na izjavu lider SDA Bakira Izetbegovića o nezavidnoj ekonomskoj situciji u Republici Srpskoj, kazavši da bi Federacija BiH trebala vratiti Republici Srpskoj milijardu i po maraka za penzije.

“Svaki put kad oni tako nešto kažu ja im poručim da vrate ono što su nam ukrali, milijardu i po maraka, jer je to ono što čime smo plaćali ljude koji su u skladu sa svojim ljudskim pravima da dobiju penziju tamo gdje su zaradili, vi uskratili”, rekla je Cvijanović.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijadom Krnjićem, koji je u razgovoru za naš portal kazao da Federacija BiH nije ništa ukrala i da ne duguje ništa Republici Srpskoj.

“U vezi iznesene konstatacija predsjednice RS-a Željke Cvijanović, odgovorno tvrdim da ni Federacija BiH, niti FZ MIO/PIO ne duguju RS, niti Fondu PIO RS ni 1 KM po osnovu isplata penzija, a koliko mi je poznato, FBiH ne duguje RS ni po kojem drugom osnovu nikakav novac”, kazao je Krnjić i objasnio suštinu “nesporazuma”:

“Prvih godina poslije Dejtona i nastanka entiteta RS i FBiH, kao jedan od problema u odnosima države i entiteta, i entiteta međusobno, postavilo se i pitanje isplate penzija stečenih prije nastanka entiteta, tj. u Republici Bosni i Hercegovini. Kao najispravnije i najpravičnije rješenje, uz asistenciju međunarodnih medijatora, predlagano je formiranje državnog Fonda PIO, koji bi nastavio isplatu penzija.

Međutim, RS to nikako nije htjela prihvatiti, pa je na koncu potpisan sporazum o reguliranju odnosa između entitetskih nositelja penzijskog osiguranja, kojim je regulirano i pitanje isplate penzija stečanih u Republici Bosni i Hercegovini do 30.4.1992.godine. To pitanje je, na izričito insistiranje RS, rješeno na način da entiteski zavodi penzijskog osiguranja nastavljaju isplaćivati one penzionere koje su isplaćivali do datuma potpisivanja sporazuma.Taj Sporazum je potpisan u maju 2000.godine i na njega su dale saglasnost vlade entiteta, a tada je predsjednik Vlade RS bio Milorad Dodik (Sl. glasnik RS,broj 330/2000)”, kazao je Krnjić, naglašavajući da su nekoliko godina kasnije u Republici Srpskoj promijenili mišljenje i zaključili da bi penzionere, koji su prije rata živjeli, neko ili svo vrijeme, u mjestima koja su Dejtonom pripala FBiH, trebao isplaćivati Federalni zavod MIO/PIO.

“Po tom osnovu su prije 15-ak godina pokrenuli tužbu na 175 milona KM, koju su izgubili na svim sudskim instancama, zaključno sa Ustavnim sudom BiH. Prije 5-6 godina su ponovo tužili BiH, FBiH i FZ MIO/PIO, ali na pozive za raspravu, već nekoliko puta Fond PIO RS traži odgađanje.

Dakle, problem u priči iz RS-a o penzijama je što oni zanemaruju najbitnije činjenice, a to su da nije bilo entiteta u vrijeme kada su tim ljudima rješene penzije, kao ni kad su te penzije zarađivali, da entiteti nemaju međunarodni pravni subjektivitet da bi se primjenjivali obračuni kao u međudržavnim sporazumima, te da RS i FBiH imaju spomenuti Sporazum, koji jasno propisuje da se te penzije isplaćuju kako je objašnjeno.

Prema tome ni sudskim, niti ikakvim drugim putem, FZ MIO/PIO niti FBiH neće platiti RS, ni Fondu PIO RS, nikad niti 1 KM, jer nema nikakvog osnova za to”, kazao nam je direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BiH i dalje pod meteoalarmom zbog snijega i vjetra, a tek treba početi padati: Meteorolog Sladić u sat precizirao kada danas stiže u Sarajevo!

Upaljen je žuti meteolaram za dio Bosne i Hercegovine. U regijima Foča, Trebinje i Višegrad očekuju se udari vjetra...

Možda vas zanima i ovo