Subota, 27 veljače, 2021

Direktor Instituta za akreditiranje BiH tvrdi: “Verlab” nema akreditaciju za inspekciju respiratora

Autor:Fena

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Institut za mjeriteljstvo BiH u skladu s Pravilnikom o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama imenuje laboratorije koje se bave verifikacijom mjerila u području zakonske metrologije, a sve laboratorije koje se bave verifikacijom mjerila moraju biti imenovane i nadzirane za svoj opseg rada od Instituta za mjeriteljstvo BiH, kazao je za Fenu direktor Instituta za akreditiranje BiH (BATA) Željko Medak.

Kako je pojasnio, jedan od uvjeta da bi laboratorija bila imenovana jeste da je akreditirana od Instituta za akreditiranje BiH u skladu sa zahtjevima standarda Evropske unije za određenu oblast.

– Institut za akreditiranje BiH provodi postupke akreditiranja tijela za ocjenu usklađenosti u skladu s njihovim zahtjevom i pravilima Sistema za akreditiranje u BiH. Rad Sistema akreditiranja Bosne i Hercegovine zasniva se između ostalog i na principu dobrovoljnog karaktera pristupanja akreditiranju – dodao je Medak.

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine provodi postupke akreditiranja tijela za ocjenu usklađenosti i u ovom području rada odnosno inspekcije medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja u skladu sa zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17020:2013, njihovim zahtjevom (predmeti inspekcije na koji se odnosi zahtjev) i pravilima Sistema za akreditiranje u BiH.

Na pitanje za koja područja rada i podpodručja je akreditiran Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Sarajevo, Medak kaže da trenutno Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Inspekcijsko tijelo tip A posjeduje akreditaciju broj IN-123-01 od 08.07.2019. godine, izdatu od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine.

To je akreditacija, izdata od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine, za inspekciju mjerila krvnog pritiska i medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja, konkretno defibrilator i terapeutski ultrazvuk (detaljno područje akreditacije možete pogledati na našoj web stranici www.bata.gov.ba).

– Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Inspekcijsko tijelo tip A nije akreditiran za inspekciju medicinskih uređaja, konkretno respiratora – naglasio je Medak.

Kako je naveo direktor Medak, Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. je 16. oktobra podnio zahtjev za proširenje područja akreditacije, između ostalog i za medicinske uređaje respiratore, a postupak proširenja područja akreditacije je trenutno u fazi preispitivanja zahtjeva s aspekta područja rada i resursa Instituta za akreditiranje BiH.

“Akreditiranje” je stručna procedura kojom se preko dodijeljene akreditacije formalno priznaje da je neko tijelo ili osoba kompetentna za obavljanje određenih zadataka u području ocjenjivanja usklađenosti, a “verificiranje” mjerila ili referentnih materijala je niz postupaka kojima se utvrđuje da li mjerilo ili referentni materijal ispunjava propisane mjeriteljske zahtjeve.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo