Subota, 2 prosinca, 2023

Direktor mesne industrije ‘Madi’: Najkvalitetniju piletinu izvozimo, građani nemaju novca za to

Autor:Raport.ba

Preporučeno

Potpredsjednik Udruge peradara BiH i direktor mesne industrije ‘Madi’ Edin Jabandžić kaže kako prema trenutnim prognozama cijene piletine ne bi trebale rasti, ali ni padati.

Val poskupljenja s kojima se iz dana u dan suočavaju građani BiH nije zaobišao ni meso i mesne prerađevine. To se odnosi i na pileće meso, pa je cijena kilograma filea dosegla čak 16 KM. Početkom 2021. godine, kilogram pilećeg filea koštao oko osam KM, sredinom godine cijena je išla i do 10 KM. Međutim, tokom ove godine cijene su vrtoglavo rasle. Posljedica je to teške pozicije u kojoj su se zbog krize našli proizvođači konzumnih jaja i mesa peradi.

Upravo se čita:  Veći minusi, najavljen i novi snijeg: Evo kakvo nas vrijeme očekuje naredne sedmice

Ekonomisti mjesecima pojašnjavaju kako je glavni uzrok poskupljenja stalni rast cijena goriva i žitarica, a i komponentne za hranu za perad su poskupjele više od 100 posto.

Jabandžić: Pada kupovna moć bh. građana

Ipak, potpredsjednik Udruge peradara BiH i direktor mesne industrije ‘Madi’ Edin Jabandžić kaže kako prema trenutnim prognozama cijene piletine ne bi trebale rasti, ali ni padati.

Upravo se čita:  Četvorica radnika iz BiH uhvaćena u teškoj krađi: Napravili štetu od nekoliko stotina hiljada eura

“Trenutno su cijene žitarica stabilne, pa ne bi trebalo dolaziti do promjena cijena pilećeg mesa. Ovo važi ukoliko trenutne dozvole koje imamo ostanu na snazi. Mi nismo veliki proizvođači žitarica i zato smo primorani na uvoz hrane i žitarice. Za sada to dobro funckioniše i nadamo se da će tako ostati. Uz te uslove i cijena bi ostala ista”, kazao je Jabandžić za Raport.

Upravo se čita:  Pripremite se: Zima stiže u BiH, temperature padaju ispod nule - očekuje se vjetar i mraz

Međutim, Jabandžić ističe novi problem s kojim se suočavaju proizvođači, a to znatan pad kupovne moći naših građana.

“Nama problem predstavlja to što naši građani sve manje troše. Zbog toga najkvalitetnije dijelove piletine izvozimo jer ljudi ovdje ne mogu sebi priuštiti da ih kupe. Teška je situacija i većina mesnih industrija radi negativne kalkulacije. Veliki je pad potražnje”, kaže Jabandžić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

Večeras i u noći na nedjelju (03.12.) očekuje nas nagli pad temperature! Temperatura će u većini mjesta pasti na...

Možda vas zanima i ovo