Subota, 4 prosinca, 2021

Direktori osnovnih škola iz Turske kod ministra Kazazovića: Cilj da se i u srednjim školama izučava turski jezik

Nemojte propustiti

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović primio je danas u posjetu direktore osnovnih škola iz Turske koji će tokom tri dana posjećivati škole u BiH i raditi na unapređenju saradnje u sektoru obrazovanja, javlja Anadolu Agency (AA).

U delegaciji se nalazi više od 80 direktora osnovnih škola iz Turske, međutim, nisu svi prisustvovali sastanku budući da je većina njih u posjetama različitim školama diljem BiH. Ministar Kazazović je prisutne informisao o programima u školama u BiH. Također, gosti su ministra uputili u obrazovni sistem u Republici Turskoj.

Kazazović je kazao za AA da se delegacija direktora osnovnih škola iz Turske nalazi u uzvratnoj posjeti jer su direktori osnovnih škola iz KS-a u kojima se izučava turski jezik bili u posjeti Istanbulu gdje su se upoznali i bratimili sa turskim školama.

“Sve škole u kojima se izučava turski jezik su imale priliku da posjete Istanbul. Cilj je da se saradnja nastavi, da bi i nastavnici kao i učenici posjetili te škole, a sve u cilju, prije svega, učenja turskog jezika”, istakao je Kazazović.

Napomenuo je da su već dobili značajnu pomoć od Turske, koja se direktno odnosi na sektor obrazovanja.

“Osim toga, cilj nam je da se izučava turski jezik u osnovnim školama u KS-u. Veliki broj škola se opredijelio za to. Trenutno u deset osnovnih škola u kantonu se izučava turski jezik, a cilj nam je da se u budućnosti i u srednjim školama počne izučavati kao drugi strani jezik i jedan dio škola već radi ankete sa učenicima”, dodao je kantonalni ministar.

Među danas prisutnim direktorima osnovnih škola iz Turske bio je i direktor istanbulska osnovne škole Bagcilar Kurtderel: Mehmet, Mustafa Ceyhan koji je kazao da su posjetu BiH počeli u ponedjeljak.

“Ovdje su direktori i drugih bratskih škola iz Istanbula koji su bili u drugim općinama u BiH kao što su Tuzla i Mostar i imali su sastanke sa zvaničnicima iz tih općina. Došlo je oko 80 direktora iz bratskih škola koje su potpisale protokol o bratimljenju i saradnji”, pojasnio je Ceyhan.

Cilj je, kako je kazao, širenje učenja turskog jezika ali i da se uzajamnim posjetama učenika iz BiH i Turske održavaju bratske i prijateljske veze.

“U okviru ovog projekta mi smo ranije ugostili direktore škola iz BiH, a sada smo mi ovdje, a nakon ove posjete učenici iz BiH će doći nama u posjetu, a potom i učenici iz Turske u BiH”, dodao je Ceyhan.

Organizator posjete je Turski kulturni centar “Yunus Emre” Sarajevo, a Mustafa Yildiz, zamjenik direktora Turskog kulturnog centra podsjetio je da je Institut 2012. počeo sa projektom uvođenja turskog jezika u osnovnim školama u BiH.

“Trenutno u više od 120 škola imamo turski jezik kao drugi strani jezik. Ovih 120 škola su potpisale protokol sa školama iz Istanbula i Yalove. U BiH su sada došli direktori iz 84 škole iz Turske. U decembru smo odveli direktore bratskih škola iz BiH u Istanbul. Direktori bratskih škola su zajedno razmatrali obrazovni sistem u BiH i Turskoj”, pojasnio je Yildiz.

Podsjetio je da imaju 120 škola u sedam kantona u BiH u kojima se izučava turski jezik kao drugi strani jezik.

“Bratske škole iz Turske će u sklopu ovog projekta svojim bratskim školama u BiH pokloniti “pametne” table, laptope… Ovo neće ostati samo na tome jer će biti i uzajamne posjete učenika iz BiH i Turske”, dodao je Yildiz.

U toku dana direktori škola iz BiH i Turske imat će sastanak sa federalnom ministricom obrazovanja i nauke Elvirom Dilberović kao i gradonačelnikom Ivom Komšićem.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo