Subota, 16 listopada, 2021

Dirljiv susret dvije ženke slona nakon više od 20 godina

Nemojte propustiti

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ovo je nevjerovatan momenat kada su se dvije slonice – Shirley i Jenny – ponovo našle zajedno, nakon više od 20 godina otkako su bile u cirkusu, objavio je “Daily Mail”.

Shirley i Jenny snimljene su tokom dirljivog susreta u azilu u Hohenwaldu, Tennessee. One su se dodirivale surlama, grlile i igrale zajedno, prvi put od kraja sedamdesetih godina. Čak su uspjele da saviju metalne šipke između njih kako bi se što više približile.

Carol Buckley, bivša direktorica Azila za slonove, rekla je da je ponovni susret slonica 1999. bio “dramatičan”.

“Jenny je značajno promijenila ponašanje. Ona je željela da se što više približi Shirley, a između njih je bila prepreka. Iznervirala se, udarala o vrata i pokušavala da se popne preko”, napisala je Buckley na sajtu Azila.

“Kad je Shirley omogućeno da prođe, interakcija između nje i Jenny postala je veoma emotivna”, dodala je ona.

Slonice su imale zajedničku tačku u cirkusu “Carson i Barnes”, na raznim lokacijama širom Texasa. Shirley je tada imala oko 20 godina, a Jenny je bila mladunče. Nakon razdvajanja poslate su u različite zoološke vrtove i nisu se vidjele 22 godine.

Buckley kaže da nikada nije vidjela “ništa tako emotivo duboko”.

“Njihova veza je osjećajna i podsjeća na odnos majke i kćerke”, dodala je ona.

Slonice su nakon ponovnog susreta provele dan zajedno, stalno se krećući jedna pored druge. Kad je Jenny legla da odrijema, Shirley je svojim tijelom zaklonila sunce da joj ne smeta.

Istraživači Univerziteta Pensylvannija utvrdili su 2011. da slonovi pamte stare prijatelje, uprkos dužini vremena koje su proveli razdvojeni. Oni su otkrili da su neki slonovi, poput ljudi, izrazito društvena bića, dok drugi više vole da se drže manje grupe prijatelja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo