Četvrtak, 21 listopada, 2021

Distributeri naručuju ogromne količine sjemenskog materijala

Nemojte propustiti

Ove godine očekuje se i do 50% više zasijanih površina
Ove godine očekuje se i do 50% više zasijanih površina

Povoljne vremenske prilike, ali i blaga zima ove godine pogoduju poljoprivrednicima. Bh. novinska agencija Patria saznaje da je porasla potražnja sjemenskog materijala u ditributerskim centrima i da nove narudžbe stižu svakodnevno.

Posebno se traži sjemenski krompir, grah, grašak. Kako nam otkrivaju poljoprivrednici, ove godine se očekuje i do 50% više zasijanih površina u BiH, u odnosu na prošlogodišnju sjetvu. Profesor sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Nedžad Karić za NAP je kazao da je povoljno vrijeme uzrokovalo raniju potražnju sjemenskog materijala.

– Porasla je potražnja. S obzirom na ekonomsku situaciju, mora se narod vraćati poljoprivredi i proizvodnji hrane. Ljudi su bez posla, a i cijene divljaju, pa moguće da je i to razlog veće potražnje – navodi profesor za NAP.

Kako su nam ranije rekli iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vegetacija zbog neobično tople zime sa prosječnom temeperaturom od 8 stepeni Celzija ide mjesec unaprijed. Profesor Karić smatra da su vremenske prilike ključni faktor veće potražnje.

– Narod sada hoće da iskoristi nekoliko dana toplog vremena. Sada mogu posaditi krompir pa sve do kraja marta, neće zakasniti. Inače, toplo vrijeme nekim kulturama ne odgovora, nekim odgovara, ali nedostatak vlage neće biti problem – kaže Karić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo