Srijeda, 18 svibnja, 2022

Dizajner nove hrvatske kovanice koristio ukradenu fotografiju s interneta?

Nemojte propustiti

Hrvatskoi Index je danas objavio informaciju i da je dizajner kovanice Pranjković u Facebook grupi Bring Your Own Laptop Online pitao za savjete u vezi rezanja fotografija u Photoshopu

Nakon objave dizajna hrvatskih kovanica eura, proširila se rasprava o izgledu motiva koji će krasiti 1 euro – životinji kuni. Naime, dizajn se uspoređuje s fotografijom životinje kune s interneta.

Riječ je o fotografiji koja među prvima osvane kada se na engleskom jeziku pretražuje životinja prikazana s bočne strane (engl. pine marten side view). Fotografija je izvorno objavljena na stranici fotografa Iana Leacha iz Velike Britanije koji se bavi posmatranjem i fotografiranjem ptica i divljih životinja.

– Nisam bio svjestan da je ta fotografija uzeta za dizajn hrvatske kovanice eura. Ukazali su mi na to tek nedavno i nisam još detaljno proučio slučaj – kazao je Leach za 24sata te odgovorio na pitanje je li to njegova fotografija.

– Da, izgleda kao moja fotografija koju je neko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio konkurs i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa. On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica – dodao je, piše Večernji list.

Dizajner Stjepan Pranjković je za izgled kovanice od jednog eura dobio nagradu od 70.000 kuna (oko 18.000 KM), te po 35.000 kuna za dizajn geografske karte i glagoljice, koji su zauzeli druga mjesta u svojim kategorijama, što znači da je na ovom konkursu zaradio ukupno 140.000 kuna (oko 36.000 maraka).

Index je danas objavio informaciju i da je dizajner kovanice Pranjković u Facebook grupi Bring Your Own Laptop Online pitao za savjete u vezi rezanja fotografija u Photoshopu jer “dizajnira neke novčiće”.

Foto: Index.hr
Foto: Index.hr

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Milanović: Neobuzdan sam ali moram se boriti, izmjena izbornog lopovluka u BiH je bankarska garancija

- Ja nemam izbora, moram se boriti za elementarna prava Hrvata u BiH, kazao je predsjednik Milanović. Hrvatski predsjednik Zoran...

Možda vas zanima i ovo