Subota, 27 studenoga, 2021

Dizdarević: Bh. političarima nije u interesu da se dogovore

Nemojte propustiti

“Jučerašnji sastanak u Briselu pokazao je odsustvo volje, a istovremeno i odgovornosti političkih lidera BiH da uđu u suštinu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i pronađu rješenje koje bi zadovoljilo formu koju Strazbur traži”, izjavio je predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, Srđan Dizdarević.

Ističe da nije lako pronaći rješenje „jer popraviti nešto nakaradno i diskriminatorno kao što je Ustav BiH odnosno Aneks 4 Daytonskog mirovnog sporazuma je zaista veliko umijeće.
Ono što zabrinjava, kaže Dizdarević, jeste nepostojanje želje i volje da se napravi kompromis te izađe iz ćorsokaka.

“Građani BiH su taoci odsustva volje i arogancije političkih lidera, koji su zemlju doveli u poziciju na primjer Bjelorusije. Plašim se da rok koji je kao na neki način pomjeren do izbora 2014. godine također neće biti iskorišten racionalno i nećemo dobiti pravo rješenje, kazao je Dizdarević.

Smatra da imaju pravo i oni koji sumnjaju da uopšte postoji volja da se naprave potrebne izmjene i dodaje da bi se najzad bh. lideri morali početi baviti pravim poslovima kako bi se napravile potrebne izmjene.
To podrazumijeva bavljenje socijalnim i ekonomskim pitanjima, zatim pitanjima nezaposlenih , obrazovanjem, zdravstvom, penzionerima, i sličnim pitanjima.

“Sve su glasniji oni koji kažu „oni jednostavno neće da se dogovore, jer im nije interes da se dogovore“ – zaključio je predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, Srđan Dizdarević.

Srdjan-Dizdarevic-a

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo