Srijeda, 8 prosinca, 2021

Djeca s teškim oboljenjima iz FBiH na listama čekanja za liječenje u inozemstvu

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH konačno je dobio pravilnik o liječenju pacijenta u inozemstvu, a proračun Fonda solidarnosti veći je za oko 11 miliona KM i sada ukupno iznosi 135,5 miliona KM. Primjena ovog pravilnika počet će 1. februara 2014. godine. Podsjećanja radi, do sada je na snazi bila privremena odluka o liječenju pacijenta u inozemstvu, piše Večernji list.

Donošenje konačnog pravilnika je prednost, jer je proširena i lista oboljenja. Naime, prema pravilniku, omogućeno je liječenje, kao što je to i do sada bio slučaj, urođenih srčanih mana kod djece, oboljenja iz dječje onkologije, neurokirurška oboljenja djece i odraslih.

Novost je uvođenje liječenja embolizacije i centriranje krvnih sudova. To je nešto što se još ne može raditi u FBiH, tumori oka kod djece i odraslih. Transplantacija jetara, bubrega, pankreasa, srca i rožnjače kod djece i odraslih, to je ono što je i najveća potreba. Također, transplantacija koštane srži, elektrofiziološko ispitivanje kompleksa aritmija.

Također je predviđeno i liječenje vrlo rijetkih oboljenja kod djece. Preduvjet za liječenje pacijenata u inozemstvu je da su iscrpljene sve mogućnosti u FBiH. Iako su svakodnevno liste teško oboljelih pacijenata u Federaciji sve duže, a među njima ima i veliki broj djece, Zavod za osiguranje i reosiguranje FBiH, nažalost, nije u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima za liječenje u inozemstvu zbog nedostatka novca, ali i pravilnika koji bi regulirao ovu oblast.

Kada su u pitanju troškovi liječenja u inozemstvu, troškovi ostvareni u inozemstvu u 2011. godini iznosili su 1,979.711 KM. U strukturi ovih troškova sadržani su troškovi liječenja u RH u iznosu od 1,441.046 KM. Stvarni troškovi prema Ugovoru o socijalnom osiguranju s RH, Njemačkom, Nizozemskom te Belgijom iznosili su 459.048 KM, piše Večernjak.

Inače, u prošloj godini prihodi za zdravstvo u FBiH iznosili su više od milijardu i pol maraka, što je impozantna suma, ali činjenica je da većina građana nije zadovoljna uslugama koje prima u bolnicama i domovima zdravlja za novac koji izdvaja od plaća. Tih milijardu i skoro 600 miliona KM su ukupna sredstva koja su ostvarena iz obveza zdravstvenog osiguranja. Iz obaveznog zdravstvenog osiguranja – doprinosa – ona su nešto manja, odnosno iznose milijardu i 195 miliona KM. Isto tako, konstantno se povećava broj oboljelih od teških bolesti, kojima je potrebno liječenje izvan BiH.

Naime, stopa od devet posto koja se izdvaja iz ukupnih prihoda za Federalni zavod mora biti veća iz razloga što je broj oboljelih iz dana u dan sve veći. Trenutačno u FBiH djeluju četiri kardiokirurška centra, a lista čekanja pacijenata je duža jer Zavod ne može pokriti narasle potrebe. Pacijenti su nezadovoljni, ne mogu shvatiti zašto ne mogu biti primljeni i zašto Zavod to ne može platiti. Primjerice. neke usluge se kreću od 1290 KM do 30.000 maraka, piše Večernji list.

Prošle godine usluge Zavoda koristilo je 20.342 pacijenata. Citostaticima je liječeno 9537 građana, iz oblasti kardiokirurgije i kardiologije 4200 pacijenata i opet na listi čekanja ima više od 1000 pacijenata. Radioterapijom je lani liječeno 2417, na dijalizi je bio 1341 građanin, a iz oblasti kirurgije 1207 pacijenata, zatim hepatitis C i multipleks je imalo 527 građana. Zavod je, također, opterećen i plaćanjem skupih lijekova za karcinom, koji u prosjeku po pojedincu mjesečno koštaju od 3000 do 13000 KM.

(Večernji)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo