Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Dječak (9) iz Srbije vjerovatno prvi zaraženi misterioznim virusom u regiji. Šta kažu ljekari?

Autor:Nova.rs

Preporučeno

Dječak zasad nije životno ugrožen, ali spada u teške pacijente jer njegova jetra nije u stabilnom stanju, ističe doktor.

Stanje devetogodišnjeg dječaka koji je smješten u Institut za majku i dijete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu, Srbija, se pažljivo prati, on je trenutno stabilno i za sada nema zvanične potvrde da je u pitanju novi oblik virusa.

Ipak, kako su saopćili ljekari, jetra dječaka je u teškom stanju.

“Kod nas na odjeljenju leži pacijent, dječak koji ima devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novi tip hepatitisa. Međutim, ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti jer nam nedostaju pojedine analize, zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dokle god ne završimo sa ispitivanjima.

Upravo se čita:  Dosjetljivi krijumčar pao na granici: Od droge napravio kolače, bočice sa sapunicom za balončiće sakrio u čarapu!

Ovo je nova bolest u svijetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dječak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod deset posto malih pacijenata jetra ne oporavi”, izjavio je za Nova.rs dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odjeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dijete.

Kako je ispričao, roditelji su primijetili da je djetetu požutjela koža i doveli ga na pregled.

Upravo se čita:  Vučić: Zapad od Srbije traži da prizna Kosovo i da se odrekne RS

“Uradili smo već brojne analize, ali u petak nas očekuje još ispitivanja, kao i u ponedeljak, pa ćemo, nadam se, znati šta dalje da radimo, jer protokol o liječenju novog tipa hepatitisa ne postoji i to je ono što nas brine. Inače, za akutni hepatitis se ne daje nikakva ciljana terapija, liječi se simptomatski”, objašnjava dr Prokić.

Dječak zasad nije životno ugrožen, ali spada u teške pacijente jer njegova jetra nije u stabilnom stanju, ističe doktor.

“Mislili smo da se radi možda o hepatitisu A, ali poslije svih analiza i testova koje smo uradili, ispostavilo se da nije u pitanju ta dijagnoza. Inače, na svake tri do četiri godine imamo pacijenta sa hepatitisom, zapaljenjem jetre nepoznatog uzroka. Ono što je ovde najveći problem je što postoji šansa da se jetra ne vrati u normalno stanje i to moramo da pratimo. U slučaju da dođe do pogoršanja, ne isključuje se mogućnost potrebe za transplantacijom. Svakako ostaje na ispitivanju, a nove analize pokazaće koja je dijagnoza i daćemo sve od sebe da izlečimo dijete”, naglašava dr Prokić.

Upravo se čita:  Ona je najmlađi doktor pravnih nauka, Mis turizma Evrope, odbojkaški sudija, poliglota... Upoznajte Saru Mitić, djevojku za primjer!

Simptomi opasne bolesti

* Dijareja

* Bol u stomaku

* Mučnina, povraćanje

* Gubitak apetita

* Slabost, malaksalost

* Povišena temperatura, groznica

* Bol u kostima i mišićima

* Promjena boje stolice (svijetla)

* Promjena boje mokraće (tamna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas