Subota, 18 rujna, 2021

Dječak kome se djetinjstvo pretvorilo u pakao: Hasan samo želi svoje staro lice

Nemojte propustiti

Priča o dvomjesečnom Karimu, koji je u artiljerijskom napadu na Istočnu Gutu izgubio lijevo oko, nažalost je samo jedna u nizu tužnih priča u sirijskim mališanima kojima je rat djetinjstvo pretvorio u pakao.

Hasan al-Husein, iz sirijskog grada Hama, ima sedam godina. U napadima barel-bombama na ovaj grad, Hasan je zadobio opekotine na licu i cijelom tijelu. Obzirom da u Hami nema adekvatnu medicinsku podršku, negova porodica je prešla u turski gradić Reyhanli, na granici sa Sirijom.

Otac Halid al-Husein u razgovoru za AA ističe kako se nada da će njegov sin biti uspješno operisan, te da će jednog dana dobiti stari izgled.

Priča kako je njihovo naselje bombardovano barel-bombama, te je tom prilikom poginuo i ranjen veliki broj komšija i rodbine.

“Nažalost, među njima je bio i moj sin. Napad je izvršen dok se igrao vani sa ostalom djecom. Nisam uspio svog sina prepoznati nakon što sam ga pronašao”, ispričao je otac.

Dodaje kako je sina vodi u više ustanova u Hami, no niko mu nije mgao pomoći.

“Prije devet mjeseci smo došli u Reyhanli. Tu smo se smjetili kod naše rodbine. No ono što trenutno najviše želimo jesta da naš Hasan ozdravi. Potrebna nam je pomoć”, kazao je otac.

Dodaje kako Hasan i danas ima jake bolove.

“Najveći problem je kada legne. Još uvijek ima opekotine na cijelom tijelu. Ne odgovara mu ni niska ni visoka temperatura. Molimo Boga da njegova patnja prestane”, poručio je otac Halid.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo