Subota, 27 studenoga, 2021

Dječaku iz Banje Luke petarda eksplodirala u ruci

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Trinaestogodišnje dijete iz Banje Luke zadobilo je povrede kažiprsta desne ruke od paljenja petarde koja mu je eksplodirala u ruci.

O ovom slučaju pripadnike Policijske stanici Obilićevo, 13. januara oko 19:40 sati obavijestili su nadležni iz Službe hitne pomoći Banja Luka.

Povrijeđenog dječaka u tu zdravstvenu ustanovu doveli su roditelji.

Iz CJB Banja Luka su potvrdili da će prekršajno sankcionirali roditelje, jer je upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva zakonom, a roditelji, odnosno staratelji, snose odgovornost za postupke maloljetnika.

Policija u RS tokom decembra prošle godine upozoravala je da petarde i ostali pirotehnički rekviziti nisu igračke, nego male bombe, koje u dječijim rukama mogu izazvati nesreću i zato ih ne treba poklanjati djeci.

Kod 70 posto povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok opekotine lica i ozljede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha, čine preostalih 30 posto.

Iz MUPRS-a su još ranije apelirali na roditelje da djecu upoznaju s mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotihničkih sredstava, da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika.

Bez odobrenja MUP-a Republike Srpske zabranjena je prodaja sredstava za male vatromete, petarde, rimske svjećice, male vatrometne bicikle, fontane, bengalske baklje, rakete i drugih sličnih proizvoda.

Prodaja ovih pirotehničkih sredstava dozvoljena je samo u prodavnicama oružja i municije ili prodavnicama pirotehničkih proizvoda i mogu ih kupiti samo punoljetne osobe.

Tokom decembra su održana i predavanja u osnovnim i srednjim školama u RS o temi “Ne postoji bezopasna pirotehnika“ te provedena kampanja ”Petarde nisu igračke – ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik”.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo