Petak, 25 lipnja, 2021

Dječija igra laserom može srušiti avion!

Nemojte propustiti

Laserski napadi na avione od 2010. godine sve su učestaliji, a tome svjedoči i nedavni pad aviona “Asiana Airlinesa” u Filadelfiji (SAD), čiji je pilot tvrdio da je bio zaslijepljen, odnosno da je bio žrtva takvog napada, prenosi Dnevni avaz.

Ilustracija (Foto: Dnevni avaz)
Ilustracija (Foto: Dnevni avaz)

Pojedine evropske zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina, nemaju zakonsku regulativu za laserske napade u zrakoplovstvu.

Velika Britanija i SAD ove napade svrstali su u kategoriju terorističkog čina, što dodatno ukazuje na neophodnost zakona koji će doprinijeti boljoj sigurnosti.

Edhem Tači, bh. stručnjak za sigurnost civilnog zrakoplovstva, kazao je za “Dnevni avaz” da su i u našoj zemlji zabilježeni laserski napadi, koji su, na svu sreću, prošli bez ozbiljnijih posljedica.

– Laser se može legalno kupiti, ali je dozvoljen samo do jednog milivata. Međutim, prodavači, koji su mahom iz Kine, putem interneta nude lasere s jačinom i od čak 1.000 vati, koji mogu dobaciti i više od 1.000 metara. Uz to, Kinezi prepravljaju deklaracije i stavljaju jačinu koju žele kupci i laseri nesmetano prolaze carinu – pojasnio je Tači, naglašavajući da se zatvorske kazne za ovakve prekršaje kreću od dvije i po do deset godina.

Govoreći o laserskim napadima evidentiranim u našoj zemlji, Tači je podvukao da se uglavnom radilo o dječijoj igri koja je mogla prerasti u incident, srušiti avion i, samim tim, dovesti u opasnost živote putnika.

Kod građana je svijest o ovome nedovoljno razvijena. Osim stručnjaka, rijetki su oni koji shvataju rizik. Stoga bi i naša zemlja trebala primijeniti ovu zakonsku regulativu kroz proces implementacije na terenu – naveo je Tači, dodajući da mete napada nisu samo avioni nego i tornjevi u kojima rade kontrolori leta.

Najopasniji su laseri sa zelenom svjetlošću, koji mogu izazvati trajno oštećenje vida.

Napadi se dešavaju najčešće kada avion polijeće ili slijeće, a to su najosjetljivije faze leta – istakao je Tači.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo