Srijeda, 18 svibnja, 2022

Dječije ruke ne trebaju milovati mitraljez, opasni narativ iz RS -a

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Među rijetkima koji su javno kritikovali ovakvo ponašanje je bosanskohercegovački intelektualac Edhem Čustović čiji profesionalni angažman je potpuno posvećen mladim ljudima i podršci njihovom stručnom usavršavanju – piše novinska agencija Patria.

Policija RS-a je djecu u ovom entitetu upoznala sa svojim oružanim arsenalom. Jedna vaspitačica iz vrtića ushićeno je medijima poručila da su djeca organizovano dovedena na Trg Krajine gdje je izložen arsenal oružja oduševljena.

– Svi bi da vide, da probaju, poručila je vaspitačica.

Svojim oružanim arsenalom MUP RS se najmlađima „hvalio“ i u fiskulturnim salama. Ma koliko tražili opravdanja da je djecu potrebno upozoriti na opasnosti kojima mogu biti izloženi u sve nasilnijem društvu dešavanja u RS nisu ništa drugo do društveni poremećaj koji se kosi sa zdravim razumom.

Među rijetkima koji su javno kritikovali ovakvo ponašanje je bosanskohercegovački intelektualac Edhem Čustović čiji profesionalni angažman je potpuno posvećen mladim ljudima i podršci njihovom stručnom usavršavanju.

– Uz svo dužno poštovanje prema policijskim službenicima i zaposlenima, izlaganje djece oružju čak i sa namjerom da se obrazuju može biti vrlo opasno i kontraproduktivno. Možete usaditi pogrešnu ideju o oružju i njegovoj upotrebi. Mnoge zemlje bi to osudile, ali izgleda da smo mi u Bosni i Hercegovini sasvim ok sa ovim, napisao je Čustović na društvenim mrežama uz pitanje da li je normalno ono što se radi u sklopu dana policije u RS -u.

Nakon proslave dana policije RS-a moglo bi se pogrešno zaključiti kako djeci treba biti samo važno u čijim rukama je opasno naoružanje. „Čiko s puškom“ je opasan samo ako nije u uniformi poželjne boje i oznaka.

S obzirom da politika u BiH jedino uspješno proizvodi histeriju straha i podjela među ljudima u BiH činjenica da je nježnim dječjim rukama dopušteno da miluju automatsko naoružanje nisu nimalo naivna. Nedugo prije proslave dana policije u RS-u slušali smo političare iz ovog entiteta kako su zabrinuti jer vojnici EUFOR -a naoružani i u transporterima patroliraju u blizini škola i vrtića plaše djecu. Najglasniji je bio načelnik općine Sokolac Milovan Bjelica, a zabrinutost je javno iskazao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Iz njihove percepcije bi se moglo pogrešno zaključiti da su mir i stabilnost u BiH ugroženi ako je bilo ko osim Srba dobro naoružan. Agresija na BiH je pokazala suprotno što svjedoče brojne masovne grobnice u kojima su pokopani nevini i nenaoružani ljudi, a među njima i veliki broj djece. Žalosno je da se njihovi vršnjaci danas uče aplaudirati naoružanju. Oni koji to čine lažu da to rade za njihovo dobro, jer ih uporedo s tim truju „opravdanim gnjevom“ prema EUFOR -u kao neprijateljima srpskog naroda.

Istorija selektivnog sječenja koju promovišu politike koje žive na krvi i sukobima iz proteklog rata guranjem puški u dječije ruke ne sluti ničemu dobrom. Zato je vrijeme da svaka majka i otac koji žele dobro svome i svakom drugom djetetu podignu glas protiv takvog ludila. Poslušajte Edhema Ćustovića i tražite od politika da djeci omoguće pristup knjigama, umjetničkim izložbama, pozorištu, naučno-tehnološkim centrima. Naučite ih o prirodi, kulturi, poštovanju, ljubavi i univerzalnim vrijednostima. Držite oružje što dalje od njih. Imali smo dovoljno izloženosti oružju u posljednjih 100 godina, ali i za narednih 100 vijekova.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

“Pozivam na oštre sankcije Draganu Čoviću i vrhu HDZ-a”

Sudeći po oštroj reakciji ambasade SAD-a na HDZ-ovu opstrukciju izbornog procesa, očito je da su i Amerikanci uvidjeli da...

Možda vas zanima i ovo