Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Dječiji vrtić u Sarajevu: Na jelovniku paštete sa svinjetinom!

Nemojte propustiti

Roditelji mnogih mališana koji idu u vrtiće JU “Djeca Sarajeva” ostali su šokirani nakon saznanja da su njihova djeca na meniju za doručak posljednjih nekoliko dana imala i paštetu koja sadrži svinjetinu!

Foto: Dnevni avazNaime, u vrtićima se pojavila “koko” pašteta koja sadrži i svinjsko meso. Međutim, to ne piše na deklaracijama na bosanskom jeziku koje su nalijepljene na paštete. Na originalnoj deklaraciji ispod na ruskom jeziku piše da, osim pilećeg mesa, pašteta ima 10 posto svinjske jetre. Direktorica ove ustanove Mirjana Jovanović-Halilović naglašava da su, čim je to otkriveno, odmah obustavili daljnju distribuciju sporne paštete koja nije ni isporučena u sve vrtiće.

Vrlo je moguće da su u nekim vrtićima djeca jela paštetu. Ne mogu to niti želim negirati. Ako su i jeli, jeli su je kao pileću paštetu. Nije napravljen namjeran propust naše ustanove niti smo to mogli predvidjeti. Firma “Redex” iz Banovića, koja nam je dostavila paštete, ima halal certifikat – kaže Jovanović-Halilović. Ističe da će s ovom firmom raskinuti ugovor o nabavci i isporuci mesa i mesnih proizvoda zbog nepoštivanja ugovorenih obaveza.

Bez zle namjere

Stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u resornom kantonalnom ministarstvu Sretko Žmukić smatra da u ovom slučaju nije bilo nikakve zle namjere ni podvaljivanja. Nema nikakve krivice direktorice JU “Djeca Sarajeva”. Veoma je teško ući u detalje, a ovo nas je samo opametilo. Upozorili smo direktoricu da ubuduće bude pažljivija u izboru dobavljača – ističe Žmukić.

Aleksandra Karamehmedović, predstavnica Vijeća roditelja, pak, kaže da u vrtiću “Kekec” mališani nisu jeli paštetu sa svinjetinom. Odmah su primijetili o čemu se radi i pašteta je povučena. Zahvalna sam im na pravovremenoj intervenciji – dodaje Karamehmedović.

Šta kažu u “Redexu”
 
U odgovoru firme “Redex” direktorici Jovanović- Halilović, između ostalog, stoji da su u dosadašnjoj saradnji profesionalne službe JU “Djeca Sarajeva” uredno pregledale sve njihove isporuke i obavještavali ih o eventualnin nejasnoćama. Poštujemo vašu primjedbu i učinit ćemo sve da to ispravimo. Mi smo poručili pileću paštetu od 100 grama – navodi se u odgovoru.

Iz agencije za certificiranje halal kvalitete tvrde da nisu imali nikakve kontakte s kompanijom Redex

Agencija za certificiranje halal kvalitete danas je saopćila da nije imala nikakve kontakte s kompanijom Redex d.o.o Banovići, koja je za potrebe JU “Djeca Sarajeva” dostavila kokošije paštete za koje se kasnije utvrdilo da sadrže i svinjsko meso.

Iz Agencije navode da navedena kompanija nije halal certificirana (ne nalazi se na listi halal certificiranih kompanija) te da ne posjeduje validan halal certifikat, kao i da je izjava direktorice JU “Djeca Sarajeva” Mirjane Jovanović-Halilović da Redex ima taj certifikat netačna.

“Ovakom nepromišljenom izjavom narušava se dignitet i povjerenje potrošača prema halal certifikatu. Na području BiH Agencija je jedina institucija ovlaštena za izdavanje certifikata za halal kvalitetu i odobravanje upotrebe, označavanja, deklarisanja i iniciranja proizvoda kao halal. Također, Agencija za certificiranje halal kvalitete je u nekoliko navrata potencirala problem javnih nabavki u institucijama kao što su studentski i starački domovi, vojska, bolnice, škole, obdaništa, fakulteti i slično, s ciljem zaštite prava svakog pojedinca da konzumira odgovarajuću hranu, a u ovom slučaju halal potrošača”, kaže se u saopćenju Agencije za certificiranje halal kvalitete.

S tim u vezi, Agencija izražava spremnost da pomogne i da podršku svim zainteresiranim stranama kako bi se ispunile i zadovoljile potrebe i zahtjevi halal potrošača.

Na osnovu Zakona o hrani i pravilnika o Deklarisanju prehrambenih proizvoda u BiH, da bi proizvod mogao nositi oznaku “halal”, kako ističu iz Agencije, mora biti u skladu sa zahtjevima i odredbama Halal standarda BAS 1049:2010. Bilo kakvo drugo samoinicijativno isticanje oznake “halal” kao i upotrebu samog termina “halal” predstavlja grubo kršenje zakona i obmanu krajnih potrošača.

Agencija za certificiranje halal kvalitete, također, poziva nadležene državne institucije da poduzmu odgovarajuće korake u navedenom slučaju, te da preveniraju nastanak sličnih situacija u budućnosti.

(Bh-index/Dnevni avaz/Fena)

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo