Petak, 5 ožujka, 2021

Dnevna doza Dodikovih gluposti: “Kome da se izvinjavamo, onima što su im preci bili u Handžar diviziji, Srbi su uvijek pobjednici”

Autor:RTRS

Nemojte propustiti

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

Bosna i Hercegovina ne treba da postoji, jer to nije realna priča. Što su srušili Јugoslaviju, Čehoslovačku, Sovjetski Savez, a mi kao moramo zajedno, kazao je Dodik

– Srbi nisu nikada bili svjesniji svog identiteta nego danas. Najvažnije da mi Srbi imamo zajedničke stavove po pitanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, poručio je Milorad Dodik, član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Uvijek smo bili nekako na kraju, kroz priče komunističkog sistema, pa onda i međunarodne zajednice koja nam je nametnula nekakvu kolektivnu odgovornost za dešavanja u posljednjem ratu, ističe Dodik.

On kaže da takva retorika ‘stiže iz političkog Sarajeva’.

– Nije im dovoljno što su im preci bili u Handžar diviziji, i dio fašističkih formacija sa kojima se svijet tada obračunao. Srbi su najveći stradalnički narod. Zar treba da nabrajam naša stratišta: selo Prebilovci, Pag, Јadovno, Јasenovac, Šušnjar, Garavice, Drakulići, tragedija Kozare, Brod na Drini…, istakao je Dodik.

Dodik napominje da percepcija koju forsira političko Sarajevo i dio međunarodne zajednice oko dešavanja u posljednjem ratu, ne pije vode u Republici Srpskoj.

– Zašto da se nekome izvinjavamo? Od 1992 – 1995 stradalo je 28.000 Srba, za one loše stvari koje smo počinili odgovarali smo, i vojni i politički vrh, u Hagu, ali i pred domaćim sudovima i stavljamo tačku na tu priču, rekao je Dodik.

I to je jedan od razloga zašto smatra da BiH kao unitarna želja iz Sarajeva ne može proći.

– BiH ne treba da postoji, jer to nije realna priča. Što su srušili Јugoslaviju, Čehoslovačku, Sovjetski Savez, a mi kao moramo zajedno? Imamo strašnu zajedničku istoriju, i uvijek smo bili na različitim stranama, mi Srbi pobjednici, a ovi drugi uz osvajače, naglasio je Dodik.

Dodik ističe i različite percepcije migracije stanovništva, kako se forsira jedna priča i jedna strana, a ona druga stavlja u zapećak.

– Oko 400.000 Srba iz Federacije BiH otišlo je sa tog prostora, i isto toliko iz Republike Srpske Hrvata i Bošnjaka. Međutim samo se spominje jedna strana, a gdje je druga? Pa, samo iz federalnog Sarajeva otišlo je ili protjerano je 120.000 Srba. Mi ne želimo dominaciju. Naša želja je samo Republika Srpska. Dok Bošnjaci žele dominaciju, i na srpskim prostorima, a tako i onim koji pripadaju hrvatskom korpusu, poručue Dodik.

Dodik ističe i lažnu nadu koje podgrijava političko Sarajevo oko dolaska Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

– U Sarajevu je stvorena takva euforija kao da će 6. flota iskrcati se iz Јadrana, i u narednih šest mjeseci poravnati Republiku Srpsku, sve do posljednje želje Sarajeva. Možda je Bajden njihov prijatelj, možda će biti nekakvih pritisaka, ali Republika Srpska je neupitna kategorija, i to ih najviše boli, naglasio je Dodik, piše RTRS.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sve više zaraženih, ljudi umiru, a ovaj klub je večeras krcat: Nastupa pjevačica iz Srbije

MOSTAR - Samo danas u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 910 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 26 osoba. Dok...

Možda vas zanima i ovo