Četvrtak, 21 listopada, 2021

Do 2017. na ulicama Sarajeva neće biti pasa lutalica!

Nemojte propustiti

psi-lutalice-sarajevoU KJKP Rad ističu da su njihove ekipe spremne da počnu sa radom nakon što se obavi registracija servisa.

Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost za početak rada Higijenskog servisa KJKP Rad. Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a u ostavci, kazao je da je sa donošenjem ove odluke ispunjen i zadnji formalnopravni uslov da se ovo preduzeće registruje za djelatnost humanog i zakonitog hvatanja pasa lutalica, piše Oslobođenje.

Servis bi, prema njegovim riječima, trebao početi raditi nakon što se izvrši registracija kod nadležnog suda. Za funkcionisanje ovog servisa ove godine trebalo bi iz kantonalnog budžeta biti izdvojeno 680.000 KM.

– Važno je napomenuti da će se sve raditi u skladu sa zakonom i na bazi odluke nadležnog veterinara. Nakon hvatanja pasa, veterinar će odlučivati šta treba uraditi sa napuštenom životinjom. Agresivni psi, psi koji su ujedali ljude i oni koji su takvog zdravstvenog stanja da predstavljaju opasnost za okolinu, bit će eutanizirani, a svi drugi će nakon dobijanja liječničkog tretmana biti vraćeni na ulicu ili će biti smješteni u azil. Ranije smo najavljivali, a već smo napravili i određene pripreme, da se napravi jedno mini prihvatilište za pse koji će se udomljavati, kazao je Petrović i dodao da će obaveza vlasnika pasa biti da izvrše čipovanje svojih ljubimaca kako bi se u svakom momentu mogle locirati te životinje i znati čije su.

On je istakao da bez sistemskih mjera nema rješenja problema pasa lutalica. Kroz te mjere, navodi, za dvije godine broj pasa lutalica na ulicama Sarajeva će početi da opada, tako da bi 2017. godine ovaj problem trebao biti riješen.

U KJKP Rad ističu da su njihove ekipe spremne da počnu sa radom nakon što se obavi registracija servisa.

– Imamo obučene ljude, vozila, opremu za hvatanje pasa samo je potrebno povećati smještajne kapacitete jer su postojeći mali da bi primili sve uhvaćene pse. Uglavnom, čim se servis registruje na sudu i dobijemo dozvolu za rad od Općine Novi Grad, počet ćemo sa radom, kazao je Ahmed Đipa, portparol ovog preduzeća.

Za pet godina psi lutalice ugrizli 3.657 Sarajlija

Građani se, svakodnevno, suočavaju sa sve većim problemima zbog sve učestalijih napada čopora pasa lutalica na području grada, prenosi novinska agencija Patria.

Prema podacima koje je na proširenoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva održanoj jučer, iznijela direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić – Taljanović, samo u ovoj ustanovi, broj intervencija nakon ugriza psa je u toku 2010. godine zatražilo 433, u toku 2011. godine 577, u toku 2012. godine 745, u toku 2013. godine 948 i u toku 2014. godine 954 građana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo