Srijeda, 26 siječnja, 2022

Do jeseni 2014. novih 20 kilometara na Koridoru 5C

Nemojte propustiti

Mi s pravom mislimo da ovo jeste šansa, prilika, da će ovo biti lokomotiva ekonomskog zamaha na Federacije BiH i BiH, rekao je federalni premijer Nermin Nikšić

karic

Nakon što je danas u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu potpisan ugovor za izgradnju poddionice autoputa Vlakovo – Lepenica na Koridoru 5C, vrijedan 350.114.617 konvertibilnih maraka (KM) ili 179 miliona eura, direktor JP “Autoceste FBiH” d.o.o. Mostar Ensad Karić potvrdio je da će do jeseni 2014. godine biti završeno 20 kilometara autoputa na Koridoru 5C, i to na dionici Vlakovo-Tarčin, javlja reporter agencije Anadolija (AA).

Ugovor su potpisali direktor JP “Autoceste FBiH” d.o.o. Mostar Ensad Karić i generalni direktor turske kompanije “Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret” Kemal Unluer. Ovo je najveći ugovor za gradnju autoputa koji je do sada dodijeljen u Bosni i Hercegovini.

„Izvođač radova je turska firma “Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret”, ali ovaj put sa sedam bh. kompanija koje su partneri projekta“, kazao je Karić.

Generalni direktor kompanije “Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret” Kemal Unluer podsjetio je da je 21. maja 2012. godine potpisan ugovor za izgradnju autoputa na dionici Suhodol-Tarčin, zatim 28. avgusta ugovor za izgradnju dionice Lepenica-Suhodol. Na koncu, kazao je, danas je potpisan i ugovor za izgradnju poddionice Vlakovo-Lepenica.

„Prije svega želim čestitati svim zaposlenicima Ministarstva prometa iveza Federacije BiH i JP “Autoceste FBiH” koji su u ovako kratkom roku uspjeli pripremiti tendere za sva tri dionice puta Vlakovo-Tarčin. To je, ujedno, i najvažniji dio Koridora 5C u ovom dijelu BiH“, kazao je Unluer.

Dodao je da, paralelno s odlučnošću Uprave JP “Autoceste FBiH” da oživi Koridor 5C, i firma “Cengiz Insaat” ima za cilj da blagovremeno realizira sve poslove koje se nalaze u njenoj ingerenciji.

Federalni premijer Nermin Nikšić je čestitao JP “Autoceste FBiH”, kao i partnerima iz Turske.

„Ako se dobro sjetite, bilo nas je dosta koji smo bili malo skeptični u odnosu na mogućnosti domaće građevinske operative kada je potpisivan prvi ugovor“, kazao je Nikšić i zahvalio se kompaniji “Euroasfalt” iz Sarajeva, jer je, s ostalim bh. firmama, dokazala da domaća operativa može biti vrijedna i da to kompanija iz Turske može prihvatiti.

On je, također, kazao je današnji ugovor i najvredniji ugovor. To je, naglasio je, najvrednija dionica koja će se graditi, te podsjetio da je 200 miliona KM vrijednosti poslova za domaće kompanije više nego što domaća građevinska operativa ima prometa u godini dana.

„Na ovoj dionici sljedeće godine, kada se to bude radilo, treba da bude angažirano 3.000 građevinskih radnika. Mi s pravom mislimo da ovo jeste šansa, prilika, da će ovo biti lokomotiva ekonomskog zamaha na Federacije BiH i BiH“, kazao je Nikšić.

Na izgradnji poddionice Vlakovo – Lepenica bit će angažirani Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Hering d.d. Široki Brijeg, Deling d.o.o Tuzla, Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, A3 d.o.o. Široki Brijeg, Butmir d.o.o. Sarajevo, kao i HP Investing d.o.o. Mostar.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo