Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Do kad će trajati ljeto? Nedim Sladić prognozira kada stiže zahlađenje u našu zemlju

Nemojte propustiti

Jutros u našoj zemlji pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica, Sokolac 10; Ivan Sedlo 13; Bugojno, Livno, Tuzla 14; Bihać, Doboj, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica 15; Banja Luka, Bijeljina, Prijedor 16; Grude, Široki Brijeg 18; Gradačac 19; Trebinje 22; Mostar 24; Neum 25; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 951 hPa, za 7 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama Bosne sa maglom. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevna temperatura od 27 do 32, na jugu do 35 °C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavlja se ljeto

Ljeto u septembru se nastavlja. Pod utjecajem polja povišenog atmosferskog pritiska s centrom smještenim nad centralnom i istočnom Europom, u Bosni i Hercegovini se do 16.09. zadržava sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, dok će danju biti vruće. Jedino što će na jesen podsjećati jesu svježija jutra koja će po kotlinama i uz riječne tokove biti maglovita, kazao je Nedim Sladić, prenosi N1.

Kako je dodao, u prognoziranom periodu jutarnje temperature kreću se od 14 do 19, na jugu do 24, a dnevne od 28 do 33, na jugu do vrelih 36 °C.

-Temperature zraka u narednom periodu su iznad višegodišnjeg prosjeka 1981-2010 u narednih 3-4 dana. Kada je u pitanju promjena vremena i dalje su upitnici prisutni u periodu iza 17.09. kuda će se svježiji zrak sa sjeveroistoka preliti, budući da se prema istočnom dijelu Atlantika približava ostatak vantropskog sistema koji će presuditi daljnji razvoj sinoptike nad Europom. Ono što je sigurno, narušit će se izgledno utjecaj polja povišenog atmosferskog pritiska i doći će do njegovog slabljenja.

Po trenutnim izračunima, zahlađenje je nešto izraženije na prognoznom modelu ECMWF, nego na GFS, budući da je položaj fronte na ECMWF smješten dosta južnije, pojašnjava Sladić.

Ipak, dodao je, iako dođe do izraženijeg zahlađenja što je sada malo manje vjerovatna opcija, na oba modela vjerovatnoće su velike da će biti prolaznog i kratkotrajnog karaktera, s temperaturama zraka bliže prosječnim vrijednostima i s ne previše padavina, budući da je porast atmosferskog pritiska vidljiv ponovo krajem 2. i početkom 3. dekade mjeseca. Vrijednih spomena padavina i dalje, kako se čini, nema.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlada FBiH izdvojila više od 100 miliona KM za privatna preduzeća i poduzetnike

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju preraspodjele sredstava predviđenih u Budžetu...

Možda vas zanima i ovo