Petak, 24 ožujka, 2023

Do kraja godine elektronske zdravstvene knjižice za 410.000 osiguranika

Nemojte propustiti

Izdavanjem oko 20.000 elektronskih zdravstvenih knjižica za kategorije koje su u stalnom liječničkom tretmanu, početkom septembra bi trebalo da počne primjena tog sistema u Kantonu Sarajevo.

Resorni kantonalni ministar Eldar Lokmić najavio je da bi do kraja godine trebalo da svi osiguranici u KS-u dobiju elektronsku zdravstvenu knjižicu.

“Puštanje tog sistema planirano je za srijedu, 11. septembra, u Domu zdravlja Centar u Vrazovoj s konekcijom na Klinički centar Univerziteta Sarajevo i na ostale lokalitete koji su sad spojeni sa Zavodom zdravstvenog osiguranja gdje će biti centralni dio, tzv. sigurna soba, i pozivni centar za sve korisnike”, kazao je on.

Ministar ističe da će elektronske zdravstvene knjižice biti dostavljene na adresu svih korisnika, a određeni broj će se moći podići i u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

“Više neće biti potrebe za ovjeravanjem knjižice u Zavodu. Ta ovjera će se raditi automatski, preko našeg centralnog punkta koji sve to kontroliše”, kaže ministar Lokmić.
Navodi da su male mogućnosti zloupotrebe tog dokumenta, te s tim u vezi ističe da je u toku i izrada uredbe za regulaciju zdravstvene knjižice.

U KS ima oko 410.000 osiguranih osoba i za sve njih će biti urađene elektronske zdravstvene knjižice.

Elektronska zdravstvena knjižica izgleda kao kreditna kartica i vrhunski je način zdravstvene evidencije. Sadrži sve podatke o osiguraniku zdravstvene zaštite i umnogome će olakšati kako pacijentima, tako i ljekarima. Na taj način trajno bi trebalo da bude riješen problem gužvi u zdravstvenim ustanovama.

Ilustracija
Ilustracija

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo