Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Do kraja godine nastavak gradnje autoceste

Nemojte propustiti

Do kraja ove godine može se početi sa nastavkom izgradnje dionice autoceste Zenica jug – Zenica sjever ukupne dužine 11 kilometara, istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Naveo je da je u toku tenderska procedura za izgradnju navedene dionice. Sredstva za izgradnju dionice Zenica jug – Zenica sjever su predvođena od OFID fonda u visini 120 miliona KM, Kuvajtskog fonda u visini od 100 miliona KM i 60 miliona KM od EBRD-a.

“Takođe, do kraja godine možemo početi sa izgradnjom dionice Počitelj – Međugorje duge 11 kilometara, na kojoj se nalazi najduži most na Koridoru Vc, most Počitelj dug skoro jedan kilometar. I za ovu dionicu je u toku tenderska procedura, a sredstva smo obezbjedili od Europske investicijske banke u iznosu od 200 miliona KM”, naglasio je Karić.

JP Autoceste FBiH predložilo je Vladi FBiH novi položaj trase tačnije skraćenje trase za 14 kilometara čime će se ostvariti uštede u iznosu od 300 miliona eura.

Istakao je da je obezbijeđeno ukupno dodatnih 600 miliona KM za nastavak dalje izgradnje autoceste od međunarodnih finansijskih institucija i to Počitelj – Međugorje, 200 miliona KM, dužine 11 kilometara, LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever, 220 miliona KM, dužine osam kilometara, Drivuša – Klopče, 60 miliona KM, dužine tri kilometra, te Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever, 120 miliona KM, dužine sedam odnosno tri kilometra.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Mektić u nevjerici šta Dodik radi: Ljudi ovo je stanje potpunog haosa, ne može to činiti

- Policiji se nadležnosti mogu nametati samo zakonom, a ne kako Dodik kaže izdali smo (usmeno) uputstvo o ponašanju...

Možda vas zanima i ovo