Subota, 1 travnja, 2023

Do kraja godine ugovor o međugraničnoj saradnji BiH i Crne Gore

Nemojte propustiti

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da se do kraja godine može očekivati potpisivanje sporazuma o međugraničnoj saradnji BiH i Crne Gore.

“Naše ekspertske grupe privode kraju proces obilježavanja i zaključivanja sporazuma o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore”, rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu nakon susreta sa ministrom inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igorom Lukšićem.

Lagumdžija je naglasio da se do kraja godine očekuje i potpisivanje još nekoliko sporazuma, uključujući i onaj o zaštiti investicija, što će dati podsticaj ukupnoj privrednoj saradnji dvije zemlje.

On je naglasio da BiH i Crna Gora imaju slične aspiracije kada je riječ o EU i regionalnoj saradnji, konstatujući da bi se u narednih nekoliko mjeseci mogao privesti kraju i memorandum o saradnji između BiH i Crne Gore na putu ka EU.

Lagumdžija je rekao da je tokom sastanka bilo riječi i o zajedničkim projektima infrastrukture i vrlo konkretnim aktivnostima koje proizlaze iz činjenice da su firme iz BiH i Crne Gore upućene na institucije kada je u pitanju dobijanje sertifikata za robu koja je predmet rigoroznih evropskih standarda.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

“U tom svjetlu, privodimo kraju i sporazum o priznavanju dokumenata kako bi se pojednostavilo poslovanje naših firmi”, rekao je on.

Lagumdžija je naglasio da je razgovarano i o pitanjima regionalne saradnje, čemu treba dati dodatan podsticaj i fokusirati se na tri plana – zajedničku saradnju u domenu institucija, infrastrukturne projekte u regionu i ekonomiju.

On je naveo da bi to bio dobar princip da se podigne nivo CEFTA sporazuma.

S obzirom da je ministar Lukšić za mjesec dana u Njujorku domaćin regionalnog sastanka ministara inostranih poslova, Lagumdžija je rekao da je dogovoreno da je do tada potrebno pripremiti konkretan akcioni plan zajedničkih inicijativa iz domena institucija, infrastrukture i ekonomije.

“Tada bi na sastanku trebali napraviti neku vrstu plana djelovanja nove regionalne dinamike, a sve u funkciji bržeg pristupanja EU”, pojasnio je on.

Na pitanje novinara da li su razgovarali o pitanju dvojnog državljanstva, Lagumdžija je istakao da je to otvoreno pitanje i da postoji Međudržavna komisija koja se time bavi.

Na sastanku je konstovano da BiH i Crna Gora mogu da daju primjer dobrih međususjedskih odnosa u regionu.

Ministar inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić naglasio je da je konstatovano da se kroz različite vidove regionalne saradnje može ubrzati put ka EU.

“Niko bolje od nas ne može identifikovati interese BiH i Crne Gore i bolje se za njih zalagati”, rekao je on.

Govoreći o dvojnom državljanstvu, Lukšić je naveo da Međudržavna komisija radi svoj posao i kada dođe do mogućnosti sklapanja sporazuma koji će uvažiti sve specifičnosti sa jedne i sa druge strane onda neće biti problema da se takav sporazum i zaključi.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo