Utorak, 3 kolovoza, 2021

Do sezonskog posla u Italiji bez posrednika

Nemojte propustiti

Državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji su zainteresovani za ponudu Italije za sezonske poslove u 2015. moraće sami da se obavijeste o uslovima.

Italijanske vlasti nisu kontaktirale institucije ni agencije za posredovanje pri zapošljavanju u zemljama iz kojih zainteresovani mogu da se prijave.

Vlada Italije objavila je početkom maja poziv za prijavu 13.000 sezonskih radnika iz  inostranstva za rad u toj zemlji u 2015. godini, a na listi 23 zemlje iz kojih zainteresovani mogu da se prijave su i državljani BiH, Srbije, Crne Gore, prenosi B92.

Sezonske radnike u Italiji uglavnom traže za poljoprivredne poslove (berača voća i povrća), poslove u građevinarstvu, rjeđe u ugostiteljstvu. Zarada se plaća prema satu ili količini ubranog voća, uglavnom od tri do 12 evra po satu u zavisnosti od poslodavca, lokacije, vrste voća. To su fizički zahtjevni poslovi. U prosjeku se radi minimum 10 sati dnevno, a angažman je u prosjeku oko tri mjeseca.

Ovaj oglas za sezonske poslove objavljen je samo na italijanskom jeziku, na portalu Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, gdje zainteresovani treba da popune prijavu.

To znatno otežava informisanje o poslovima, procedure prijave, provjeru radnih mjesta i uslova rada.

Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH objašnjava da zemlje EU uglavnom primjenjuju praksu da stranci izvan EU zainteresovani za sezonske poslove u zemljama EU sami sebi pronalaze posao preko oglasa koji objavljuju njihove institucije, berze rada ili poslodavci.

“Oni se rukovode pravilom slobodnog tržišta rada, dok bismo mi za naše državljane provjeravali o kakvim radnim mjestima se radi i pod kojim uslovima će da rade”, rekao je Pupić i dodao da je veoma bitno da se poslovi traže preko licenciranih agencija.

Među oglasima na internet portalima pojavljuju se povremeno oglasi pojedinačnih “posrednika” s područja bivše Jugoslavije koji traže “sezonske berače” voća za Italiju, Finsku, Norvešku.

Od 13.000 radnih mjesta za sezonce koje Italijani traže u ovoj godini, 1.500 je rezervisano za radnike koji kod njih trenutno rade ili su ranije radili.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo