Nedjelja, 21 travnja, 2024

“Dobijanje statusa kandidata bio bi veliki poticaj za cijelo bh. društvo”

Autor:Fena

Preporučeno

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Olivér Várhelyi izjavio je u novembru da bi BiH u narednih mjesec dana mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

Direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) Edin Dilberović smatra da bi dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU sigurno bio veliki poticaj za cijelo bh. društvo, jer bi to bila poruka da su ciljevi dostižni i da se rezultati nagrađuju.
Dilberović je u izjavi za Fenu kazao da je status kandidata proceduralni korak koji mora napraviti svaka država koja želi pristupiti u evropsku porodicu.

– Za neke države to je bio prvi, a za nas u BiH to je korak koji zahtijeva dosta prethodno urađenog posla u smislu prilagođavanja pravnog, političkog i ekonomskog sistema pravilima koja važe u Evropskoj uniji – naveo je Dilberović.

Upravo se čita:  Danas je u BiH luksuz izgledati pristojno: Porodici za šišanje mjesečno treba 100 KM!?

Po njegovim riječima, u fokusu rada institucija u BiH od objave Mišljenja Evropske komisije je 14 ključnih prioriteta i to će ostati po dobijanju statusa kandidata.

Kaže da je određeni broj zadataka vezano za ove prioritete realiziran ili je u toku njihova realizacija, ali i dalje neki od ključnih zakona trebaju biti usvojeni. To su, naprimjer, zakon o VSTV-u, zakon o sudovima BiH, zakon o sprečavanju sukoba interesa, itd.

– Tek kad se ostvari dovoljan napredak u realizaciji 14 ključnih prioriteta moći će se govoriti o otvaranju pregovora o članstvu u EU, a što je sljedeća i ujedno najzahtjevnija faza u procesu pristupanja u EU.

Dobijanje statusa kandidata bi sigurno bio veliki poticaj za cijelo bh. društvo, jer bi to bila poruka da su ciljevi dostižni i da se rezultati nagrađuju.

Upravo se čita:  Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine bit će održana danas

Zato preostalo vrijeme do sastanaka institucija EU vlasti i institucije trebaju iskoristi da konkretnim rezultatima daju što više argumenata državama članicama EU za jednoglasnu odluku u korist BiH i njezinih građana – zaključio je Dilberović.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Olivér Várhelyi izjavio je u novembru da bi BiH u narednih mjesec dana mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

Várhelyi je krajem novembra posjetio Bosnu i Hercegovinu, te je tom prilikom izjavio da su uputili prijedlog zemljama članicama, Evropskom vijeću, da se Bosni i Hercegovini dodjeli kandidatski status.

– Odluka o dodjeli kandidatskog statusa za BiH je odluka koju donose naše zemlje članice. Naša preporuka je jasna, preporuka je da se sada bez odlaganja BiH dodijeli kandidatski status. Međutim, to je preporuka koja sa naše strane dolazi uz visoka očekivanja. Evropski put za BiH jeste otvoren, ali se od BiH očekuju rezultati. Očekujemo da se ti rezultati ostvaruju bez daljnjih odlaganja – kazao je tada Várhelyi.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Dodao je kako žele da vide opipljive, jasne rezultate o kojima mogu izvijestiti Evropsko vijeće uoči sjednice u decembru.

– Nadam se da ćemo tada, na toj sjednici, imati pozitivnu odluku i da će Bosni i Hercegovini biti dodijeljen kandidatski status – kazao je Várhelyi prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas