Subota, 6 ožujka, 2021

Dobila otkaz u McDonald’su jer se požalila zbog neuplaćenog zdravstvenog!?

Nemojte propustiti

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Ni svjetski gigant McDonald’s koji se u gradu na Neretvi otvorio prije nekoliko mjeseci nije uspio održati svoje visoke standarde po kojima su prepoznatljivi.

McDonalds_Mostar_2

To najbolje svjedoči primjer bivše zaposlenice McDonald’sa u Mostaru Ivane Pracajić koja je prilikom zapošljavanja u ovoj kompaniji smatrala da je konačno uspjela dobiti posao gdje će imati sva ljudska i radna prava. No, prošle sedmice je spoznala da je sva njena sreća samo iluzija, u kojoj je baš njoj ova kompanija, svjetski cijenjeno ime, povrijedila radnička pa i ljudska prva.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Narušena ljudska prava

– Sedamnaestoga ovog mjeseca, na dan kad mi je trebao biti produžen ugovor, dobila sam otkaz jer sam se u novembru požalila Upravi McDonald’sa zašto radnici nemaju zdravstveno osiguranje od 6. mjeseca, bar je to bilo njihovo objašnjenje na otkaz, kazala je Ivana Pracajić, koja je bila radnica u McDonald’su od otvaranja.

Kako kaže, pismeno se obratila Upravi McDonald’sa, ali nije ni slutila kako će reagovati, jer samo traži svoja zaslužena prava.

– Nisu mi odmah odgovorili, ali kada sam pitala ugrožava li mi posao to što sam iznijela svoje mišljenje, rekli su da se ne zna koliko je to bio pametan potez. Kazali su mi kasnije kada sam dobila otkaz da se moje takvo ponašanje nije svidjelo nadležnim u Sarajevu te da su mi zato dali otkaz. Zar je razlog da zato što sam rekla istinu idem kući jer sam tražila svoja radnička prava, istakla je ogorčeno Ivana.

Posebno je naglasila kako se nama obratila jer joj je žao ljudi koji su s njom radili, a ne smiju tražiti svoja prava jer se boje za posao.

– Ovo radim zbog ostalih radnika koji prolaze kroz isto ono kroz što sam ja prolazila, a boje se reći. Meni je žao što sam izgubila posao, ali želim bar da malo pomogne onima koji su ostali, a i dalje se suočavaju s ovim problemima. Smeta mi što se ne poštuju osnovna ljudska prava i za što se sve otkazi danas dobivaju, govori Ivana, naglasivši kako joj ne bi bilo krivo da je dobila otkaz zato što nije dobro radila svoj posao. No to nije jedni problem s kojim se susretala dok je radila u McDonald’su tvrdi Ivana, događalo joj se da je s treće smjene pozovu na prvu, jer navodno nema dovoljno radnika.

– Zahtjevi su bili ogromni, čak su nam od plaća odbijali za račun fiksnog telefona tvrtke, od plaća nam odbijali za potrepštine za čistoću. Bilo je slučajeva da je zbog trudnoće radnicama dan otkaz i još mnogo toga što jedna takva kompanija, za što se predstavlja, ne bi smjela činiti, ističe Ivana.

Negirali Ivanine razloge

Kako bismo čuli i drugu stranu priče, kontaktirali smo Upravu McDonald’sa koji su negirali Ivanine razloge otkaza.

– Ivana Pracajić je u McDonald’su imala ugovor na određeno i ugovor joj nakon istjecanja nije produžen. Razlog zbog kojeg joj nije produžen je taj što nije zadovoljila ono što je traženo od nje kao zaposlenika. Lokalni upravnik u Mostaru je procijenio da nije zadovoljila. Što se tiče njezinih ljudskih prava, kako su me kolege iz personalne službe upoznali, ona, dok je radila za McDonald’s, tri mjeseca je bila na bolovanju i za sve to vrijeme je u skladu sa zakonom dobivala plaću. Također nije istina da joj nisu uplaćivani doprinosi, sve joj je uplaćivano u skladu sa Zakonom o radu, a ugovor joj nije produžen jer poslodavac ima to pravo, kazao je Adi Hadžiarapović, direktor marketinga i komunikacija, te je naglasio kako se McDonald’s ne igra s takvim stvarima.

 

(Večernji list)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žena u BiH dobila penziju u iznosu od tri marke!

Penzija od tri kovertibilne marke zvuči prosto nevjerovatno. Ovo se, ipak, desilo u Tešnju, a objavu prenosimo u cijelosti. "Draga...

Možda vas zanima i ovo