Četvrtak, 23 rujna, 2021

Dobila posao preko biroa, ali kada je otišla na radno mjesto dočekalo ju je iznenađenje

Nemojte propustiti

Kada je Z. S. iz Beograda u Nacionalnoj službi za zapošljavanje rečeno da je dobila posao u Ugostiteljsko-turističkoj školi, nije ni sumnjala da će dobiti otkaz i prije nego što počne da radi.

– Otišla sam na biro u Nacionalnu službu za zapošljavanje za invalide, budući da sam osoba s invaliditetom prvog stepena. Diplomirani sam master ekonomista i na birou su mi ponudili posao nastavnika na predmetima iz ekonomskih oblasti, po otvorenom konkursu u toj srednjoj školi – priča za Blic Z. K.

Nakon toga, ova žena odlazi na razgovor za posao i u školi joj govore da nema nikakvih problema, prošla je i razgovor sa školskim pedagogom, dobila plan rada za svaki predmet koji je trebalo da predaje, čak su je upoznali sa detaljima nastavnog programa. Rečeno joj je da ode da izvadi ljekarsko uvjerenje, ovjeri diplome i dođe da potpiše ugovor. Na prvi pogled, sve kako treba.

– Kada sam završila sa traženom dokumentacijom, javila sam se školi gdje su mi rekli da dođem u petak u 10 sati. U školu sam došla u dogovoreno vrijeme, a pred vratima kancelarije čekala je još jedna djevojka – priča sagovornica Blica, i dalje potresena.

Kako Z. S. kaže, pomenuta djevojka odmah je počela da priča kako “svi njeni rade u prosvjeti” i kako i ona sada treba da počne da predaje četiri predmeta iz ekonomskih nauka. Baš kao i sagovornica beogradskog lista.

– Pozvali su me da uđem u kancelariju i rekli su mi: “Vi ne možete da počnete da radite kod nas zato što na vašoj diplomi piše da ste ekonomista master, a treba da stoji master ekonomista”. Bila sam u potpunom šoku, pitala sam ih da li je potrebno da zovem fakultet da isprave grešku. Međutim, samo su mi hladno odgovorili da “nisam podobna za taj posao” – ogorčena je Z. S.

Na pitanje kako nije podobna kada u birou stoji njen stepen stručne spreme i kada ju je biro upravo na osnovu toga i poslao na razgovor, u školi joj govore da će sljedeće nedjelje ponovo biti raspisan konkurs te da proba da se javi tada.

– Kazala sam im da sam ja i sada u njihovu školu došla na osnovu važećeg konkursa. Osim toga, ako nisam podobna, zbog čega su mi tražili dokumentaciju, dali mi plan rada i rekli da dođem da potpišem ugovor? Novi konkurs će, naravno, biti otvoren za djevojku koja je čekala iza zatvorenih vrata i koja je preko veze svakako već primljena na moje mjesto – uvjerena je sagovornica Blica.

Nakon toga, Z. S. je ponovo otišla na biro gdje su joj, nakon što je ispričala šta joj se dogodilo, rekli da “to svakako nije u redu” jer su oni nju tamo “poslali po otvorenom i važećem konkursu”.

S druge strane, pomoćnica direktora škole Jelena Šalipurović pokušala je da opravda iznenadnu promjenu riječima da je to radno mjesto zapravo mjesto na zamjeni.

– Zbog hitnosti se uzima neko sa biroa. Koleginica koja je odsutna donijela je potvrdu da su joj produžili bolovanje na tri mjeseca, tako da mi moramo ponovo da raspišemo konkurs jer sva tri mjeseca ne mogu da se pokriju ugovorom bez konkursa, a to na šta se Z. S. prijavila nije bio konkurs, nego oglas – kazala je pomoćnica direktorice.

Pomoćnica direktora škole Jelena Šalipurović kazala je za Blic da, što se tiče zvanja Z. S., oni “nisu dovoljno stručni da tumače ono što piše u pravilniku”.

– Mi moramo da poštujemo pravilnik o vrsti stepena stručne spreme. U pravilniku za to radno mjesto piše „master ekonomista”, a ne „diplomirani ekonomista – master” kao kod Z. S. Ja ne mogu da tumačim da li to jeste ili nije isto – rekla je pomoćnica direktora.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata bude 700KM

- Očekujem da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće...

Možda vas zanima i ovo