Petak, 21 siječnja, 2022

Dobivaju grudnjake, gaćice i odgovarajuće čizme: Žene vojnici u BiH

Nemojte propustiti

Žene pripadnice Oružanih snaga BiH su među rijetkim u svijetu koje kao dio svoje uniforme dobijaju i čizme odgovarajuće veličine, grudnjake i gaćice, dok većina njihovih koleginica u svijetu dobijaju muški donji veš.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Vanja Matić, voditeljica programa rodne ravnopravnosti NATO štaba u Sarajevu, istakla je da je NATO štab na inicijativu Ministarstva odbrane BiH putem Ministarstva odbrane Norveške ove godine prvi put obezbijedio po 500 pari ženskih ljetnih i zimskih čizama te po 1.500 grudnjaka i gaćica i oko 1.000 potkušulja za oko pestotinak žena koje čine nešto više od šest odsto ukupnog ljudstva u OS BiH.
“To je novina ne samo kod nas, jer ima mnogo oružanih snaga u kojima nisu došli na taj nivo, tamo žene ili dobijaju muške uniforme, kao što je to bilo kod nas, ili su prisiljene da donji veš sebi kupuju same”, istakla je Matićeva.
Za komentar smo zamolili i Ministarstvo odbrane BiH, a željeli smo i stupiti u kontakt sa ženama u OS BiH, međutim, rečno nam je da je dobijanje saglasnosti za razgovor sa pripadnicima OS potrebna duža procedura.
Matićeva navodi da je za stanje svijesti u svijetu po ovom pitanju Švedska dobra ilustracija, u kojoj su, kako je navela, žene u vojsci tek 2010. godine dobile ženski donji veš i uniformu prilagođenu i ženskom tijelu.
“Švedska je po pitanju rodne ravnopravnosti jedna od najnaprednijih u svijetu, ali, eto, i kod njih je ovo pitanje tek nedavno riješeno. Mnoge vojske, nažalost, još ne razmišljaju o tim problemima”, rekla je Matićeva.
Iako su Oružane snage BiH u smislu rodne ravnopravnosti dosta visoko, Matićeva kaže da se i tu reflektuju problemi rodnih odnosa u bh. društvu.
“Recimo, jedan od problema je pristup obrazovanju kada žene radi porodičnih obaveza ili činjenice da nemaju podršku supruga i ne mogu da se prijavljuju na kurseve bez kojih ne mogu da napreduju u službi”, istakla je Matićeva.
Drugi problem je neprilagođenost vojnih objekata za ženske potrebe, jer su kasarne JNA rađene u vrijeme kada u vojsci nije bilo žena.
“U vijeme JNA nije bilo potrebe za ženskim spavaonicama, toaletima, itd, ali se danas svi nekako snalaze kako znaju i umiju i zaista se svi trude da u okviru mogućnosti pomognu ženama. Na primjer, ako na stražarskom mjestu nema mogućnosti da zajedno borave žene i muškarci, onda se tu samo žene šalju na stražu”, navela je Matićeva, dodavši da će norveško ministarstvo odbrane dodijeliti značajnu donaciju da budu riješeni i ovi problemi.
Zanimljivo je takođe da je BiH među rijetkim zemljama u kojima nema restrikcija u vezi sa učešćem žena u borbenim dejstvima. Primjera radi, u vojsci SAD ženama je zabranjeno direktno učešće u borbenim dejstvima, dok u BiH u vezi s tim nema restrikcija.
“Naše vojnikinje imaju veoma značajnu ulogu u misiji ISAF u Afganistanu. Tamo postoji problem da određene informacije, poput okupljanja lokalnog stanovništva, što može da predstavlja prijetnju za vojnike ISAF-a, mogu da pruže samo lokalne žene, sa kojima vojnici muškarci ne mogu razgovarati. Pripadnice Oružanih snaga BiH obavljaju stražarske dužnosti kao i njihove kolege. S obzirom na činjenicu da afganistanske žene uglavnom ne mogu komunicirati sa muškarcima, naše koleginice, pripadnice ISAF-a, su nezamjenljive”, istakla je Matićeva.
NATO štab Sarajevo, kako je navela, promoviše i ravnopravnost po pitanju oslovljavanja pripadnica OS BiH. Naime, sada postoje samo poručnici, kapetani i brigadiri, a namjera je da se žene oslovljavaju sa poručnica, kapetanica i brigadirka.
“Svi zakoni su pisani u muškom rodu. Naš jezik daje mogućnost korištenja ženskog roda u govoru i mislimo da je i ovo način da se obezbijedi vidljivost žena koje se nalaze u Oružanim snagama i policiji, ili na bilo kojim drugim pozicijama”, istakla je Matićeva.
Izvor: Nezavisne novine

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo