Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Dobojska bolnica bez grijanja

Nemojte propustiti

Nakon što je, zbog milionskih dugovanja prema dobavljačima mazuta, dobojska bolnica „Sveti apostol Luka“ u petak ostala bez grijanja, nabavkom 25 tona ovog energenta, situacija je riješena do naredne sedmice. U upravi bolnice nastoje doći do novca kako bi osigurali kontinuirano zagrijavanje bolnice jer finansiranje iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS je više nego upitno. Kako bi riješili grijanje za oko 700 uposlenih i blizu 400 pacijenata, u Upravi bolnice razmišljaju i o uzimanju kredita kod komercijalnih banaka.

bolnica-doboj

U dobojskoj bolnici dnevno se u prosjeku hospitalizira blizu 400 pacijenata. U hladnim bolesničkim sobama, kažu, nije bilo nimalo prijatno. „Nije bilo ugodno. Bilo nam je hladno. Pokrili smo se malo više nego inače,“ kaže pacijentica Selma Haušić.

U Upravi bolnice su pronašli novac za kupovinu cisterne od 25 tona mazuta, nakon čega je zagrijavanje bolnice nakratko uspostavljeno. „Pa, to sad ne znam dokle će bit. Uglavnom, za sada je dobro,“ kaže Milenko Subić koji kao i Selma, leži u bolnici.

Dugovanja ove zdravstvene ustanove su milionska. Mjesečno iznose izmedju 600.000 i 700.000 maraka. „Za sam mazut je negdje oko milion grijanje. Naši snabdjevači su se i sami potrudili do maksimalnih granica. Isporučivali su nam mazut, a mi nismo plaćali. Jednostavno su ljudi došli u situaciju da nemaju više zaliha, da nam isporučuju, a da mi ništa ne plaćamo,“ kaže Aleksandar Panić, pomoćnik direktora Opće bolnice Doboj.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja ne dolaze ohrabrujuće vijesti, pa u Upravi uveliko razmišljaju da problem grijanja riješe putem nepovoljnih kratkoročnih kredita, u nekoj od komercijalnih banaka.

(federalna.ba)

Više s weba

Izdvajamo

Simptom koji pokazuje da ste preležali omicron – a da i ne znate

Simptomi infekcije ovim sojem uglavnom podsećaju na simptome klasičnog gripa i na svu sreću su kliničke slike uglavnom lakše Omicron...

Možda vas zanima i ovo