Utorak, 18 siječnja, 2022

U junu 2022. Neum će biti povezan magistralom sa ostatkom BiH

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 miliona KM.

Do potpunog završetka magistralne ceste od Stoca do Neuma ostalo je još da se završe radovi na potezu od Neuma do Drenovaca, a rok istječe u junu 2022. godine i tada će se konačno povezati cijela Bosna i Hercegovina s jedinim mjestom na jadranskoj obali prije početka ljetne turističke sezone.

Kako su nam rekli iz JP Ceste Federacije BiH, radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac izvode se u skladu s planiranom dinamikom i kompletna dionica u dužini 36,5 kilometara će biti u funkciji u junu 2022. godine.

Trenutno se izvode radovi na poddionici Hutovo – Cerovica dužine pet kilometara i poddionici Cerovica – Stolovi dužine 4,95 kilometara, koji su započeli u oktobru 2020. godine, a rok za završetak je juni 2022. godine – podaci su Cesta FBiH.

Vrijednost ugovorenih radova je, kako navode, 20 miliona 757.385 maraka, dok će u cjelokupan projekt izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac biti utrošeno 88 miliona 965.690 KM i time će se riješiti problem saobraćajne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma s ostatkom Hercegovačko-neretvanskog kantona, a time i cijele BiH te pozitivno utjecati na konkurentnost privrede Neuma i Stoca.

Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 miliona KM. To su kreditna sredstva Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo