Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Dobre vijesti za demobilisane borce: Utvrđen koeficijent 1 (jedan) za novčanu naknadu

Preporučeno

Koeficijent će se primjenjivati za period januar – mart 2023. godine, u skladu s raspoloživim sredstvima Budžeta FBiH za ovu godinu.

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku kojom se utvrđuje koeficijent 1 (jedan) za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za period januar – mart 2023. godine (I kvartal 2023. godine), u okviru Transfera za implementaciju Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica – novčana egzistencijalna naknada, utvrđenog Budžetom FBiH za 2023. godinu.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Na osnovu ovog koeficijenta i utvrđenog iznosa članom 22. Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, utvrdit će se visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica, za period januar – mart 2023. godine.

Koeficijent će se primjenjivati za period januar – mart 2023. godine, u skladu s raspoloživim sredstvima Budžeta FBiH za ovu godinu.

Upravo se čita:  Lidija poslije šest godina upoznala roditelje svoje donorke Lejle

Kako je navedeno u obrazloženju ove odluke, Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata su u Budžetu FBiH za 2023. godinu odobrena namjenska sredstva za provođenje Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica – novčana egzistencijalna naknada, u iznosu od 50 miliona KM. Obezbjeđenjem ovih sredstava uređuju se prava, uslovi i postupak za ostvarivanje prava demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Upravo se čita:  Danas "udara" drugo džemre: Znate li šta to znači?

Također, donošenjem Odluke ispoštovat će se dosljedna primjena ovog zakona, kao i Zakona o budžetima u FBiH i Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2023. godinu.

Inače, januarska naknada za 22.258 demobiliziranih boraca ove godine isplaćena je u ukupnom iznosu od 4.552.825 KM iz Budžeta FBiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas