Subota, 31 srpnja, 2021

Dodik: Ako se BiH ne uskladi sa Dejtonom – referendum 2017.

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska, ukoliko se BiH ne uskladi sa Dejtonskim sporazumom, tokom 2017. donijeti odluku da li ide na referendum o svom statusu. “Poručili smo svima da želimo dijalog. Ako nećete da vodite dijalog sa nama, nećete da uskladite BiH sa Dejtonom, 2017. godine će naš prijedlog biti referendum o statusu Srpske. I taj status podrazumijeva slobodnu i samostalnu Republiku Srpsku” rekao je Dodik za beogradski nedjeljnik NIN.

Objašnjavajući zašto je za referendum baš izabrana 2017. godina, Dodik je naveo da je korektno rečeno da će se probati još dvije godine da li se može nešto uraditi.

Navodeći da je smisao života izdržljivost, a ne pokolebljivost, Dodik je podsjetio da se u Deklaraciji SNSD-a, čiji je on lider, radi o nekoliko važnih vitalnih političkih pitanja i nacionalnih, a prvo je Dejtonski sporazum.

“BiH je, rekli smo u Deklaraciji, dejtonski skrojena i u takvoj BiH možemo ostati, ali dejtonska BiH je nestala intervencijom visokih predstavnika koji su kršili Dejtonski sporazum. Za nas takva BiH nije prihvatljiva. Ukoliko se uskladi sa Dejtonom, ona nije za nas problem”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da su Srbi, ukoliko ne obezbijede poštovanje Ustava, izgubili svaku mogućnost za svoju budućnost.

“Srbi kao narod ne smiju da odustanu od prava na referendum, koji važi za mnoge druge narode i koji je legitimni politički proces u drugim zemljama. To je naše pravo. Tokom 2017. ćemo donijeti odluku da li idemo na referendum”, ponovio je Dodik, podsjetivši da će se u to vrijeme održavati referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u EU.

Na konstataciju da zapadni analitičari kažu da bi na taj način “uveo BiH u rat”, Dodik je rekao da to oni njemu prijete ratom, ali da on nema namjeru da ratuje.

“Nisam čovjek rata. Kao što znate, u mom političkom djelovanju bavim se isključivo političkim mogućnostima. Da nismo u pravu, ne bi oni toliko ni galamili na tu priču. Kako su mogli dozvoliti Šiptarima na Kosovu da se odvoje putem odluke parlamenta Kosova? Ko govori o ratu? Kosovo se odvojilo i je li bio rat? Je li Srbija ratovala sa Kosovom što se odvojilo”, upitao je Dodik.

On je naveo mu zapadni političari govore da se Kosovo i Republika Srpska ne mogu porediti, a kada ih pita zašto, nemaju odgovor, ni argumente.

“A sad im ne valja ni Krim, koji je izašao na referendum. Izašla je i Škotska. Ni mi Srbi ovdje ne smijemo ostati bez prava na referendum, bio tu Dodik ili neko drugi”, kaže predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je bila zgodna prilika da Srpska raspiše referendum u vrijeme otvaranja krize u Ukrajini, ali da je to zaustavljeno zato što Srbija u ovom trenutku ne bi mogla iznijeti još jedan takav problem. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da nema političe volje u BiH da ta zemlja živi, nego postoji samo politički pritisak stranaca da preživi, kao dokaz da su oni nekada bili u pravu.

“Niko se ovdje ni u čemu ne slaže. Imate na djelu neuspjeh Federacije BiH, na nivou zajedničkih organa imate vlast koja tek što je konstituisana i odmah je upala u krizu. Jedino što funkcioniše je Republika Srpska. I to niko ne može da ospori”, rekao je Dodik.

On je istakao da nije ni pokušano da BiH, koja je nastala raspadom Jugoslavije i definisana Dejtonskim sporazumom, bude izgrađena, a stranci su sve učinili da je razgrade i sagrade virtuelnu BiH.

“Kad ja kažem da je BiH u problemu, usmjere se na mene i Srpsku kao dežurne krivce, a sami priznaju da je BiH neodrživa po principu po kome je sada živjela, da njom upravljaju stranci trećerazrednog kvaliteta, koji ovdje treniraju i vježbaju upravljanja, da bi se preselili na druga krizna područja i nastavili da upražnjavaju svoju nesposobnost”, rekao je Dodik za beogradski nedjeljnik NIN.

Predsjednik Srpske je istakao da su postoje “neki ostaci dejtonske BiH, neke priče o reformama i obećanja o EU, koja ni sama ne zna šta će sa sobom”, te naveo da se Evropa nudi u dalekoj budućnosti, a ne zna se kako će ona izgledati ni ovog trenutka u konfliktu oko Ukrajine između Zapada i Rusije.

“Sve veći broj evropskih zemalja pokušava da pobjegne iz tog sukoba, a nama kažu – ‘to nije važno’, ‘ima da slušate’, ‘mi imamo koncepciju zacrtanu prije dvadeset godina’. To što se svijet promijenio za tih 20 godina, to nikom ništa”, naveo je predsjednik Srpske.

Govoreći o opasnosti od terorizma, Dodik je istakao da niko iole ozbiljan ne može da licitira sa mjestom eventualnog terorističkog napada, ali da nema sumnje da su u BiH stvoreni svi uslovi za tako nešto.

“Nažalost, terorizam u BiH po svemu sudeći ima političke pokrovitelje.

Kako drugačije da objasnite ponašanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji nudi advokatsku pomoć licima koja su bila predmet policijske akcije u Republici Srpskoj, a dovode se u vezu sa terorizmom”, naveo je on.

Dodik je napomenuo da islamski radikalizam nije nepoznata stvar u BiH još od posljednjeg rata, te podsjetio da je u BiH je već bilo nekoliko terorističkih napada, a mete su bili tržni centri, policijske stanice, čak i Ambasada SAD u Sarajevu, dok je mnogo ljudi iz BiH otišlo na ratišta u islamske države.

“Policija Srpske ozbiljno radi na ovom problemu i biće uvijek dio antiterorističke koalicije u regionu i šire. Za borbu protiv terorizma neophodna je snažna politička podrška. Policija Republike Srpske je ima”, poručio je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo