Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Dodik: Dan Vojske RS je najvažniji datum nakon 9. januara, dokaz da je nju stvorio srpski narod

Nemojte propustiti

Milorad Dodik je rekao da EUFOR Altea misija može da ostane u BiH, ali da ne podržava paradiranje vojnika po ulicama gradova i da se dopuni njemačkim vojnicima.

U RS-u se danas obilježava dan Vojske RS, a na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni “Kozara” član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je da je Vojsku RS stvorio srpski narod i da je zato ona narodna i odbrambena.

– Јedan od važnijih datuma u našoj istoriji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske. Zato ne smijemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske, rekao je Dodik, navodeći da je i 9. januar, uz 12. maj najznačajniji datum u istoriji Republike Srpske.

Upravo se čita:  Krišto sa zamjenikom generalnog direktora EEAS-a Makovecom

Dodik je rekao da EUFOR Altea misija može da ostane u BiH, ali da ne podržava paradiranje vojnika po ulicama gradova i da se dopuni njemačkim vojnicima.

– Njemački vojnici ovdje sa stanovišta vojnog prisustva ne asociraju na dobra vremena i dobar položaj za naš narod, rekao je Dodik.

Ponovio je zahtjev za neutralnost u ocjenama rata u Ukrajini.

Upravo se čita:  Karić komentarom "potopila" Bradaru: Sarajevo više ništa i nikome ne treba dokazivati

– Mi moramo ostati neutralni u ovom procesima. RS ne može da prihvati članstvo u NATO-u zato što se on uključio u oružani sukob na strani naših neprijatelja. Naša odluka je vojna neutralnost. Neutralni smo. Neutralni vojno. Sarađivali smo i treba da sarađujemo sa vojnom misijom Althea. Ona je ostvarila na ovim podnebljima važne rezultate i treba da bude proširena i treba da ostane na ovim prostorima, kazao je Dodik.

Upravo se čita:  Vulić osula paljbu po Murphyju: Jasna nam je tvoja poruka! Možemo samo reći: Ne daj Bože da se ti nešto pitaš

Obilježavanju godišnjice Vojske RS-a pored Dodika prisustvuju i predsjednica bh. eniteta Republika Srpska Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a, delegacija Narodne skupštine RS-a te zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

Pročitajte još

Izdvajamo

Sarajlija Nenad o Neletu: Jaran ga vozio na aerodrom, je li to etničko čišćenje?

“Ja sam Nenad Kovačević od oca Slobodana, čitav rat sam proveo na Bjelavama” Sarajlija Nenad Kovačević u svome tekstu osvrnuo...

Možda vas zanima i ovo