Subota, 21 svibnja, 2022

Dodik: Dan Vojske RS je najvažniji datum nakon 9. januara, dokaz da je nju stvorio srpski narod

Nemojte propustiti

Milorad Dodik je rekao da EUFOR Altea misija može da ostane u BiH, ali da ne podržava paradiranje vojnika po ulicama gradova i da se dopuni njemačkim vojnicima.

U RS-u se danas obilježava dan Vojske RS, a na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni “Kozara” član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je da je Vojsku RS stvorio srpski narod i da je zato ona narodna i odbrambena.

– Јedan od važnijih datuma u našoj istoriji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske. Zato ne smijemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske, rekao je Dodik, navodeći da je i 9. januar, uz 12. maj najznačajniji datum u istoriji Republike Srpske.

Dodik je rekao da EUFOR Altea misija može da ostane u BiH, ali da ne podržava paradiranje vojnika po ulicama gradova i da se dopuni njemačkim vojnicima.

– Njemački vojnici ovdje sa stanovišta vojnog prisustva ne asociraju na dobra vremena i dobar položaj za naš narod, rekao je Dodik.

Ponovio je zahtjev za neutralnost u ocjenama rata u Ukrajini.

– Mi moramo ostati neutralni u ovom procesima. RS ne može da prihvati članstvo u NATO-u zato što se on uključio u oružani sukob na strani naših neprijatelja. Naša odluka je vojna neutralnost. Neutralni smo. Neutralni vojno. Sarađivali smo i treba da sarađujemo sa vojnom misijom Althea. Ona je ostvarila na ovim podnebljima važne rezultate i treba da bude proširena i treba da ostane na ovim prostorima, kazao je Dodik.

Obilježavanju godišnjice Vojske RS-a pored Dodika prisustvuju i predsjednica bh. eniteta Republika Srpska Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a, delegacija Narodne skupštine RS-a te zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vučić priprema Srbiju: Živjeli bi deset puta bolje da uvedemo sankcije Rusiji

“Svi će da kažu Vučić najavljuje uvođenje sankcija. Ne, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku i tu...

Možda vas zanima i ovo