Srijeda, 4 listopada, 2023

Dodik diže tenzije i na forumu u Antaliji: Јa 18 godina pobjeđujem na izborima, a Schmidt je prvi put postao poslanik i on nešto da govori o tome

Preporučeno

Dodik je Lajčaku rekao da Republika Srpska ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa procedurama.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se nalazi na drugom Diplomatskom forumu u Antaliji, mediteranskoj provinciji na jugu Turske, gdje je se prvog dana sastao sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Njih dvojica su razgovarali o situaciji u BiH i stanju o Ukrajini.

– Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome. Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne odbrambene pozicije, koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta, rekao je Dodik.

Upravo se čita:  Vukanović blokirao ulaz u NSRS, intervenisala policija

Dodik je istakao da je, osim o refleksima krize na ekonomiju sa Lajčakom razgovarao i o političkim temama u BiH i na Balkanu.

– Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove. Јedan histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno bijelim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom u suštini proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako. Ono što mi radimo je sve potkrijepljeno ustavnom pozicijom. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj opštoj histeriji, koja je i sad zbog sukoba u Ukrajini, poručio je Dodik.

Upravo se čita:  Ministar izazvao burne reakcije: Nešić podijelio lažnu sliku Vijećnice s bojama zastave Kosova i zaprijetio gradonačelnici Sarajeva

Dodik je Lajčaku rekao da Republika Srpska ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa procedurama.

Dodik je komentarisao i izjavu Christiana Schmidta nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Njemačke Annalenom Baerbock, da Dodik nije dostojan pozicije koju obavlja i da treba da ide u političku penziju.

– On će određivati ko ide u političku penziju. On je nedostojan da ja njega komentarišem. Јa 18 godina pobjeđujem na izborima, a on je prvi put postao poslanik i on nešto da govori o tome, rekao je Dodik.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo