Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Dodik diže tenzije i na forumu u Antaliji: Јa 18 godina pobjeđujem na izborima, a Schmidt je prvi put postao poslanik i on nešto da govori o tome

Nemojte propustiti

Dodik je Lajčaku rekao da Republika Srpska ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa procedurama.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se nalazi na drugom Diplomatskom forumu u Antaliji, mediteranskoj provinciji na jugu Turske, gdje je se prvog dana sastao sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Njih dvojica su razgovarali o situaciji u BiH i stanju o Ukrajini.

– Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome. Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne odbrambene pozicije, koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je, osim o refleksima krize na ekonomiju sa Lajčakom razgovarao i o političkim temama u BiH i na Balkanu.

– Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove. Јedan histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno bijelim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom u suštini proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako. Ono što mi radimo je sve potkrijepljeno ustavnom pozicijom. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj opštoj histeriji, koja je i sad zbog sukoba u Ukrajini, poručio je Dodik.

Dodik je Lajčaku rekao da Republika Srpska ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa procedurama.

Dodik je komentarisao i izjavu Christiana Schmidta nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Njemačke Annalenom Baerbock, da Dodik nije dostojan pozicije koju obavlja i da treba da ide u političku penziju.

– On će određivati ko ide u političku penziju. On je nedostojan da ja njega komentarišem. Јa 18 godina pobjeđujem na izborima, a on je prvi put postao poslanik i on nešto da govori o tome, rekao je Dodik.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Učenici otišli na Jahorinu, nakon 24 sata osjetili iste simptome: Situacija ozbiljna

Prvi simptomi kod djece, stomačne tegobe i povraćanje pojavili su se nakon 24 sata boravka, u nedjelju 8. maja. Tokom...

Možda vas zanima i ovo