Subota, 4 veljače, 2023

Dodik i Čović idu na smjenu CIK-a, Radmanović predviđa do kraja ove godine

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Za smjenu CIK-a je već odavno i HDZ iz kojeg su čak najavljivali i bojkot Općih izbora.

Nova državna vlast koju predvode Milorad Dodik i Dragan Čović jedan od prvih zadataka pred osmorku, koju mediji bliski Dodiku nazivaju takozvanom, postavit će smjenu članova Centralne izborne komisije BiH.

Za smjenu članova CIK-a su i neke od političkih stranaka koje čine osmorku. Tvrdi to i Nebojša Radmanović, član rukovodstva Predstavničkog doma PS BiH.

“Indikativno je da oni koji su ih u spektakularnoj noći imenovali i očekivali da će čuda napraviti, sada ih kritikuju i potvrđuju ono što smo mi rekli to veče, da neće biti dobro. Samo ovo pokazuje da oni zaslužuju da budu smijenjeni već sada. Naravno, treba poštovati sve propise da ne bismo došli u situaciju raznih tužbi, ali mislim da to treba uraditi vrlo brzo, u toku godine koja nije izborna to se mora završiti”, kazao je Radmanović za RTRS.

Za smjenu CIK-a je već odavno i HDZ iz kojeg su čak najavljivali i bojkot Općih izbora.

U nedavnoj izjavi za medije Zukan Helez, državni zastupnik i kandidat za ministra odbrane BiH kazao je da CIK ima zakonski mandate na koji su članovi izabrani.

“CIK ima svoj mandat, ljudi su izabrani tamo, kada se završi mandat možemo o tome razgovarati a sve ostalo je neka politička izjava ili stav”, naveo je Helez.

Predstavnički dom PS BiH na sjednici 11. marta 2020. izabrao je nekoliko članova Komisije kojima je istekao mandat.

Centralna izborna komisija BiH za sada uživa i podršku međunarodne zajednice BiH, a u takvoj atomosferi provedeni su Opći izbori.

Politički napadi na CIK nisu prestajali otkako je potvrđen novi saziv, a jedna od članica CIK-a je tražila i policijsku zaštitu smatrajući da joj je ugrožena sigurnost.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo