Subota, 19 lipnja, 2021

Dodik i Cvijanović zadovoljni nakon sastanka s papom: RS je uvažena u Vatikanu

Nemojte propustiti

„Na sastanku sa papom Franjom istaknuta je važnost ravnopravnosti svih etničkih zajednica u BiH“, kazala je predsjednica Cvijanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica bh. eniteta RS Željka Cvijanović danas su se u vatikanu sastali s papom Franjom.

Dodik je za RTRS rekao da je zadovoljan sastanok sa papom Franjom. Naglasio je da je potrebno nastaviti saradnju inistitucija manjeg entiteta i BiH sa Katoličkom crkvom.

„Razgovarali smo o važnim pitanjima u Evropi i svijetu. Zaključili smo da je veoma važno da se sačuvaju stabilnost i mir. Zajednički smo izražili žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki“, rekao je Dodik.

On je naglasio da su razgovarali i o podršci RS Katoličkoj gimnaziji u Banja Luci, kao i obnovi katoličke crkve na Petrićevcu, koja je u završnij fazi.

„Potrebna je saradnja sa svim vjerskim zajednicama, jer je to način kako možemo ići dalje“, izjavio je Dodik.

Istakao je da je papi prenio pozdrave patrijarha srpskog Irineja.

Predsjendica bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović nakon sastanka kazala je da se u Vatikanu može ravnopravno razgovarati sa predstavnicima Svete stolice, što pokazuje da je RS uvažena.

„Na sastanku sa papom Franjom istaknuta je važnost ravnopravnosti svih etničkih zajednica u BiH“, istakala je predsjednica Cvijanović.

Ona je potvrdila da papa i Vatikan dobro poznaju stanje u BiH.

Naglasila je da joj je bilo jako važno da je mogla da predstavlja RS i da je počastvovana što je u delegaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo