Subota, 21 svibnja, 2022

Dodik i SNSD demaskirani do kraja – EUFOR “kvari” proteste u Banjoj Luci: Naši vojnici biće u uniformama

Nemojte propustiti

Glasnogovornik EUFOR-a poručuje kako će njihovi vojnici u uniformama nadzirati ovaj skup, ali da oni neće snositi glavnu sigurnosnu odgovornost za njega.

Robert Pezzi, glasnogovornik EUFOR-a, potvrdio je tokom jučerašnjeg dana kako će snage ove misije prisustvovati, odnosno nagledati današnji protestni skup na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Skup će se, nominalno, održati u organizaciji Boračke organizacije RS-a, međutim u domaćoj javnosti se otvoreno priča kako je pravi organizator skupa SNSD.

Iz ove stranke kažu da podržavaju ovaj skup, ali nijednom otvoreno nisu rekli da oni stoje iza svega. Međutim, čak su i u EUFOR-u svjesni ko je suštinski organizator današnjeg protesta pod nazivom “Sloboda”.

– Potpuno smo svjesni događaja koji će se održati u Banjoj Luci. Naša procjena je da ovaj skup uglavnom organizuje stranka SNSD, očekujemo mirno okupljanje nekoliko tisuća simpatizera, trenutno nema naznaka za prijetnje, rekao je Pezzi u izjavi za N1.

Glasnogovornik Pezzi poručuje kako će vojnici EUFOR-a u uniformama nadzirati ovaj skup, ali da oni neće snositi glavnu sigurnosnu odgovornost za ovaj skup.

– Događaj će nadzirati vojnici EUFOR-a u uniformama, međutim, glavna odgovornost za sigurnost i moguće intervencije snose lokalne vlasti i policijske snage, kazao je on.

Sasvim sigurno je da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj neće biti sretna što će na današnjem skupu vidjeti i EUFOR-ove vojnike, s obzirom da u posljednje vrijeme izražavaju otvoreno negodavanje zbog njihovog prisustva na području manjeg bh. entiteta.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Njemački kancelar Scholz želi zapadni Balkan u EU

- Danas je više nego ikada njihova integracija u našem strateškom interesu – rekao je Scholz  Njemački kancelar Olaf Scholz...

Možda vas zanima i ovo