Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Dodik igra onako kako vjetrovi pušu: Danas zove Macrona da čestita pobjedu, a evo kako je pričao prije svega četiri mjeseca

Nemojte propustiti

Milorad Dodik prije manje od pola godine nije ovako govorio. Štaviše, njegova pažnja je bila usmjerena ka drugoj strani, odnosno ka Marine Le Pen.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik mijenja stavove onako kako vjetar puše. Nakon što je Emmanuel Macron pobijedio na izborima u Francuskoj, Dodik mu je uputio čestitku i tom prilikom ga pozvao na sastanak kako bi mu detaljno opisao trenutno stanje u BiH.

– S tim u vezi, dozvolite da podsjetim na moje pismo od 15. novembra 2021. godine, kojim sam Vam, u svjetlu trenutne političke situacije u RS-u i BiH, kao i zapadnom Balkanu predložio održavanje sastanka, istakao je Dodik u pismu upućenom u svojstvu člana Predsjedništva BiH.

Upravo se čita:  Vukanović nazvao Mijatovića saradnikom BIA-e i pozvao ga na TV duel, ubrzo stigao odgovor

Međutim, Dodik prije manje od pola godine nije ovako govorio. Štaviše, njegova pažnja je bila usmjerena ka drugoj strani, odnosno ka Marine Le Pen.

Naime, Milorad Dodik je početkom januara, uoči proslave neustavnog Dana RS upravo europarlamentarcima Thierriju Marianiju i Herveu Juvinu, kolegama iz stranke Marine Le Pen poslao poziv da prisustvuju obilježavanju ovog dana. Što su oni i učinili. Francuska ambasada u BiH se svojevremeno ogradila od postupaka njihovih europarlamentaraca.

Upravo se čita:  "S Putinom sam razgovarao duže od sat vremena, za RS postoje dva puta"

U pismu je Dodik napisao: “Čast mi je pozvati Vas da uzmete učešće u obilježavanju nacionalnog praznika 8 i 9. januara u Banjaluci. Biće to prilika također da razgovaramo o situaciji u BiH i na Zapdnom Balkanu.”

Herve Juvin je savjetnik Marine Le Pen.

S druge strane, iako u svom novom pismu Macronu Dodik navodi da mu je pisao 15. novembra krajem prošle godine, potrebno je istaći kako nije zvao nikoga od Macronovih saradnika.

Upravo se čita:  Mijatović kod Hadžifejzovića: Vučić će presuditi kraj Dodika, Efendića ćemo pomesti na izborima

Drugim riječima, Dodik igra onako kako politički vjetrovi u Evropi pušu. Sada kada su desničari poraženi na nekoliko frontova, Dodik se zaogrće ruhom demokratije i poziva na sastanke. Ipak, potrebno je lobirati da mu se ne uvedu sankcije, pogotovo nakon što je njihov najveći blokator u EU Janez Janša, izgubio na izborima u Sloveniji – piše Oslobođenje.

Pročitajte još

Izdvajamo

Policija jučer zaustavila deset vozača bez vozačke dozvole

Deset osoba isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita U protekla 24 sata na području...

Možda vas zanima i ovo