Utorak, 28 rujna, 2021

Dodik iz Brisela: Mijenjati Ustav biće veoma teško, gotovo nemoguće

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

Dodik je poručio da je ipak potrebno prihvatiti određene inicijative kao što je “Mini Šengen” i veliki paket investicija za cijeli zapadni Balkan u visini od devet milijardi eura.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je nakon sastanaka u Briselu kazao da je ponovo iskazano opredjeljenje evropskih institucija za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, ali i iznesena brojna očekivanja koje Evropska komisija ima od ove zemlje, javlja agencija Anadolija.

“Mislim da ima dosta teških stvari, neke koje su mogle, već su urađene, a neke koje idu dotle da se mijenja Ustav biće veoma teško, gotovo nemoguće kao i dio eventualnog prijenosa nadležnosti na zajednički nivo u nekim evropskim pitanjima. To se pokušava već 20 godina, nije se desilo i mislim da se neće desiti ni sada. Ali, treba naći neku mjeru. Mislim da ovdje ima više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju koja je suočena s mnogim unutrašnjim problemima“, kazao je Dodik novinarima.

Poručio je ipak da je potrebno prihvatiti određene inicijative kao što je “Mini Šengen” i veliki paket investicija za cijeli zapadni Balkan u visini od devet milijardi eura.

“Ne trebamo propustiti tu priliku i angažovati se na investicije, prije svega infrastrukturne, jer ovo je korisno za sve i treba to iskoristiti kao način da se rješavaju ti nagomilani problemi“, kazao je Dodik.

Istakao je da je u Briselu razgovarano i o pitanju migracija, napominjući kako su evropskim zvaničnicima kazali da migranti dolaze u BiH preko EU-a, odnosno preko Grčke i Bugarske, te da migranti u BiH predstavljaju ne samo socijalni, nego sve više i bezbjedonosni problem.

“Moj utisak je da sva pitanja koja se posmatraju odavde iz Brisela prema bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana je regionalno i da se to posmatra kao čitav region sa specifičnostima zemalja. Kako će uspjeti u BiH, bit će naravno teško, zadiranje u osnove političkog sistema i ustavnog uređenja bit će nešto što će teško moći riješiti ova generacija ljudi. Ukoliko bude kruto zahtjevanje odavde, mislim da sav optimizam koji nosimo ovih dana može da bude izgubljen“, rekao je Dodik.

Napomenuo je da EU nema pravo da krivi BiH za loš pravosudni sistem.

“Nemaju pravo da krive bilo koga u BiH zato što su oni to uradili. Visoki predstavnik je nametnuo zakone, a EU je to zajedno s Amerikom podržavala. Danas vidimo da je to potpuno promašen sistem. Ne treba gajiti iluzije da ćemo mi tek olako legalizovati sve promašaje međunarodnog faktora u BiH zato što kao treba nešto brzo da se riješi. Treba otvoriti dijalog o čitavom pravosudnom sistemu, a te priče, kao zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), samo je zamazivanje očiju“, kazao je Dodik te ponovo da su pravosuđe kreirali stranci i da su oni krivi za stanje u pravosudnom sistemu BiH.

Dodik je zajedno sa članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem danas u zgradi Evropskog vijeća imao sastanak s Paulom Rangelom, stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, a potom i s Charlesom Michelom, predsjednikom Vijeća Evropske unije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo