Nedjelja, 1 listopada, 2023

“Dodik je u panici, više ne kontroliše pravosuđe BiH, s Lukačem ima narušen odnos, jedan o drugom znaju sve”

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

S obziorm na to da je Tužilaštvo RS-a jasno ustvrdilo da je Dodik na određen način ometao istragu, što je krivično djelo, možda ovaj pravosudni organ pravi konkretan korak.

Kao skoro nikada u ovih više od 15 godina koliko je Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) apsolutni vladar bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska jedna institucija iz ovog dijela Bosne i Hercegovine nije izašla s njim na crtu kao što je to uradilo Tužilaštvo RS-a.

Prvo je Dodik govoreći o ubistvu načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića optužio Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo RS-a za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju učinioca ovog krivičnog djela.

Uslijedio je oštar odgovor Tužilaštva RS-a u kojem su, između ostalog, naveli kako je “član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iznio neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlaštenih službenih lica i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela”.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH: Ratifikacija dva sporazuma kojima se olakšava mobilnost stručnjaka na Zapadnom Balkanu

– Član Predsjedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i s kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva – istakli su u Tužilaštvu RS-a.

Vukanović: Nema Tegeltije i Tadić, Dodika je uhvatila panika 

S obziorm na to da je Tužilaštvo RS-a jasno ustvrdilo da je Dodik na određen način ometao istragu, što je krivično djelo, možda ovaj pravosudni organ pravi konkretan korak.

Upravo se čita:  Helez o nazivanju Nešića narkomanom: Četiri puta sam prešutio kada me napadao, morao sam presjeći, izvinjavam se građanima

No šta se desilo pa je dosad nedodirljivi Dodik oštro kritikovan u javnom prostoru? Nebojša Vukanović, opozicioni zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, jedan je od najvećih kritičara Dodika i njegovog režima.

– Očito je Dodik nakon smjene Milana Tegeltije sa pozicije predsjedavajućeg Visokog i sudskog vijeća BiH i glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić izgubio kontrolu nad pravosuđem u BiH. Dok su oni bili na funkcijama, Dodik se nije se obazirao, nije odgovarao za brojne afere. E sada kada nema Tegeltije i Tadić, Dodika je uhvatila panika – kaže za Faktor Vukanović.

Smatra da je u pozadini sukob Dodika s jednim ministrom.

– Javna je tajna da Dodik ima narušen odnos s Draganom Lukačem, ministrom MUP-a RS-a. Jedan o drugom znaju sve, javnost bi bila šokirana kada bi sve njihove tajne izašle na vidjelo. Mislim da bi Dodik najradije da može išao u rekonstrukciju Vlade RS-a koja bi značila smjenu Lukača. Vidjet ćemo da li će se to i desiti – ističe Vukanović.

Upravo se čita:  Čampara o Dodiku i Čoviću: Postavljaju zahtjeve pred nas kao da smo maloumni. To neće proći, Trojka ne mora ni biti vlast

Stevandić: Pravosuđe gorući problem u BiH

Drugačiji stav ima državni zastupnik Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske koja je u koaliciji sa SNSD-om.

– Pravosuđe je gorući problem u BiH. Nemamo hapšenje i procesuiranje velikih kriminalnih grupa za razliku od stvaranja politički montiranih afera. Niko ne može biti u komoditetu u ovom izazovnom vremenu, ni političari niti zaposleni u pravosuđu. Sve se mora rješavati instituicionalno, moramo se baviti sistemskim rješenjima u pravosuđu u BiH – govori za Faktor Stevandić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo