Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Dodik komentarisao ostavku Inzka i dolazak njegovog nasljednika

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Prema Dodikovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerovatno “međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opoziciju stave na svoju stranu”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka “blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi”.

“On je podnio ostavku u namjeri da se provuče /Kristijan/ Schmit i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom”, rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH” uključivši se u raspravu.

On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o “zamjeniku visokog predstavnika, već je to vještački napravljemo imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske”.

“Već juče sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je samo Karl Bilt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Savjet za implemetaciju mira “to nešto usaglasio i predao Savjetu bezbjednosti”.

“Čak ni Kristijana Švarc Šilinga nije potvrdio Savjet bezbjednosti a kaže se da usaglašen prijedlog utvrđuje Savjet bezbjednosti”, rekao je Dodik i dodao da će se vidjeti šta će biti na Savjetu bezbjednosti i da Srpska ima neka uvjeravanja.

Prema njegovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerovatno “međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opoziciju stave na svoju stranu”.

“I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno. Mi u kontinutitetu pokušavamo da vratimo Republiku Srpsku na mjesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana“, rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska strana, ali da “oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promijene Ustav”.

“Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definišu. To je suština”, rekao je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo