Petak, 24 rujna, 2021

Dodik: Komšića iritira priča o kontitutivnosti jer zna da nije predstavnik naroda na čiju poziciju je sjeo

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Milorad Dodik je još jednom ponovio da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, niti je u BiH došao po proceduri koju predviđa Daytonski mirovni sporazum

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarisao je izjave člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sa njegovog sastanka sa ambasadorima EU istakavši kako ništa od onoga što je Komšić rekao tokom i nakon sastanka ne odražava stav Predjedništva BiH, već samo njegov lični stav.

Dodik je rekao kako Komšićevo “mi” vjerovatno znači za njega i Džaferovića jer se niko iz RS-a nije obraćao vladi Njemačke. Osim toga, Dodik je dodao kako je Komšić obmanuo diplomate akreditovane u BiH govoreći da vlada blokada institucija, jer kako Dodik navodi, predstavnici RS-a u zajedničkim institucijama uredno idu na posao.

– Priča o konstitutivnosti naroda, koja je sastavni dio Ustava, očito je nešto što Komšića strašno iritira, jer odlično zna da konstitutivnost podrazumijeva predstavljanje, a da on nije predstavnik naroda na čiju poziciju je sjeo. Još više ga iritira što je stranac na čiju je pomoć računao odlično shvatio prevaru kojom Bošnjaci po treći put u Predsjedništvo BiH delegiraju dva člana, naglasio je Dodik.

Dodik je još jednom ponovio da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, niti je u BiH došao po proceduri koju predviđa Daytonski mirovni sporazum i o njegovom dolasku nema saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN i sa njim nema razgovara koji se tiče BiH.

– Čak i da je došao u BiH po utvrđenim procedurama, on nema pravo da se bavi ni evropskim pitanjima, ni izbornim zakonodavstvom niti pitanjem konstitutivnosti naroda. To su sve pitanja o kojima treba da odlučuju legalno izabrani predstavnici naroda u BiH, ukazao je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo